Marineschepen.nl
 
   
 

Britse test met kernraket mislukt


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 23-02-2024 | Laatst aangepast: 23-02-2024


Voor de tweede keer op rij is een test van de Britse Royal Navy met een Trident ballistische raket mislukt. De raket werd gelanceerd vanaf de nucleaire onderzeeboot HMS Vanguard van de Vanguardklasse, maar door een defect aan de booster belandde de raket direct weer in zee, vlakbij de onderzeeboot.

HMS Vigilant
HMS Vigilant, een van de Vanguardklasse onderzeeboten. Deze onderzeeboten werden in de periode 1993-1998 in dienst gesteld. Momenteel wordt gewerkt aan de vervangers van deze onderzeeboten, de Dreadnoughtklasse. (Foto: Britse marine)

HMS Vanguard is één van de vier nucleaire onderzeeboten van de Vanguardklasse. In Britse termen staat de onderzeeboot bekend als een Nuclear-Powered Ballistic Missile Submarine (SSBN).



De onderzeeboot is na een lange Deep Maintenance Period (DMP) weer in dienst bij de Royal Navy. Na een dergelijke periode volgt vaak een Demonstration and Shakedown Operation (DASO). Dit is bedoeld om te testen of de onderzeeboot veilig is voor de bemanning en om te controleren of de onderzeeboot in staat is om in actie te komen in het geval van een nucleaire aanval op het Verenigd Koninkrijk of de NAVO.



In oktober 2023 vertrok HMS Vanguard naar de Verenigde Staten voor deze testperiode. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië delen een voorraad Trident kernraketten en dus was de Vanguard hier ook om nieuwe raketten te laden. De twee landen hebben wel een aparte voorraad kernkoppen.

14 kernbommen per raket
Door: Jaime Karremann

De vier onderzeeboten van de Vanguardklasse vormen de nucleaire afschrikking van het Verenigd Koninkrijk. De Britten hebben één type kernwapen, de D-5 Trident II. Deze kan alleen door onderzeeboten worden gelanceerd. Deze ballistische raket beschikt over meerdere kernkoppen die afzonderlijk van elkaar richting de aarde gaan.

Over het algemeen wordt aangenomen dat veertien Britse kernkoppen, de 'Holbrook', in de Trident passen. Deze Holbrook heeft een explosieve lading van 100 kiloton. Ter vergelijking, de kernbom op Hiroshima had een lading van 15 kiloton. Een nucleaire aanval met slechts één kernkop zal dus een kleine zeven keer zwaarder zijn dan de atoombom op de genoemde Japanse stad. En dat keer veertien voor een aanval met een complete Trident.

De Vanguard's hebben echter niet één maar maximaal zestien Trident kernraketten aan boord. Deze raketten, met een bereik van meer dan 12.000 km, worden gelanceerd terwijl de onderzeeboot onder water vaart.
Het blijft belangrijk voor deze onderzeeboten om ongedetecteerd te blijven en zij zullen zich tijdens een patrouille zoveel mogelijk proberen te verstoppen en weg te blijven van andere schepen en onderzeeboten. Dat doen ze terwijl ze voortdurend gereed moeten zijn om hun raketten te kunnen lanceren als ze die opdracht krijgen.

Het draait bij deze onderzeeboten, net als bij strategische bommenwerpers of strategische lanceerinrichtingen om de garantie dat zij kunnen terugslaan als hun land wordt aangevallen met kernwapens. Tests zijn dan ook niet controles of het systeem werkt, maar ook een signaal aan de buitenwereld: 'wij kunnen dit'.

Archieffoto van een Trident II D5 ballistische raket, gelanceerd door een Vanguardklasse onderzeeboot die wel succesvol verliep. (Foto: Amerikaanse marine)

Mislukte test
De test werd uitgevoerd voor de oostkust van de Verenigde Staten bij Florida. Deze test vond plaats op 30 januari 2024 en was de eerste van de Britten met een Trident ballistische raket sinds 2016. De test werd logischerwijs uitgevoerd zonder nucleaire kernkop.

Het plan was om de raket te laten landen in Zuidelijke Atlantische Oceaan ergens tussen Brazilië en West-Afrika. Daarmee stond een reis, deels door de ruimte, van ongeveer 6.000 kilometer op het programma, terwijl het bereik van een Trident zeker twee keer zo groot is.

Al in de eerste fase van de testlancering ging het mis vanwege een probleem aan de boosterraketten. Deze zijn verantwoordelijk voor de aandrijving zodra de ballistische raket boven water is en moeten de raket richting de atmosfeer stuwen. Vanwege het falen van de boosters stortte de raket vrijwel direct weer in zee vlakbij HMS Vanguard.

Extra pijnlijk is dat de Britse minister van Defensie Grant Schapps aan boord van HMS Vanguard was tijdens de test.



'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991



Deuk
Volgens het Britse Ministerie van Defensie was er sprake van een afwijking: "Deze afwijking was specifiek voor deze testlancering en daardoor zijn er geen implicaties wat betreft de betrouwbaarheid van de Trident raketsystemen en voorraden in het geheel."

Desondanks is het opvallend dat voor de tweede keer op rij een Britse test met een Trident ballistische raket mislukt is. In 2016 ging het ook al mis toen de raket succesvol gelanceerd werd, maar per ongeluk de verkeerde kant op vloog in de richting van Amerikaans grondgebied. De raket kreeg in de lucht de opdracht tot zelfvernietiging.

Omdat Trident-raketten zo’n 17 miljoen pond per stuk kosten zijn testen vrij zeldzaam. In totaal is dit sinds de ontwikkeling van de raket in de jaren negentig 192 keer gebeurd, waarvan er slechts tien mislukten.

De tweede mislukte test op rij is dan ook opvallend en zorgt ervoor dat de nucleaire afschrikking van de Britse marine een deuk oploopt.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Waarom een NLs schip vrijwel zeker bijdrage in Rode Zee gaat leveren

Tromp vertrekt in maart