Marineschepen.nl
 
   
 

Het camouflagepatroon van de nieuwe uniformen van de Nederlandse én Belgische marine


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 19-12-2019 | Laatst aangepast: 19-12-2019


Waarschijnlijk wordt vanmiddag officieel bekend gemaakt van welk camouflagepatroon de toekomstige marineuniformen worden voorzien. Gisteren verscheen op Instagram en Twitter al welk patroon, door marinepersoneel, is gekozen. Niet alleen de Nederlandse marinemannen en -vrouwen zullen in deze kleuren gaan lopen, want de Belgische marine volgt de Nederlandse als het gaat om uniformen.

Camouflage
Het camouflagepatroon dat gekozen zou zijn. (Bron: Instagram.com/youngbyczsk)Dat de Defensie Materieel Organisatie (DMO) bezig was met nieuwe uniformen voor heel Defensie was al langer bekend. Het nieuwe uniform zou aanvankelijk voorzien worden van een effen blauwe kleur. Maar in april van dit jaar bleek dat de marine zelf toch koos voor een camouflagepatroon. "De marine acht het camouflagepatroon modern, professioneel en operationeel passend bij de uitstraling van marinemilitair. De keuze wordt binnen de marine breed gedragen," zo meldde een woordvoerder in mei.

Hoe het er uit zou komen te zien was nog niet bekend. TNO deed onderzoek. Daarna kon marinepersoneel kiezen uit twee varianten. Gisteren werd gemeld dat er een keuze was gemaakt. Toen Marineschepen.nl vanochtend DMO om een bevestiging vroeg, werd het bericht niet bevestigd, maar geantwoord dat er vanmiddag waarschijnlijk meer nieuws komt.De nieuwe opdruk zal dus niet alleen op de Nederlandse, maar ook op de Belgische uniformen verschijnen.

Een pagina met meer informatie over de nieuwe Belgische uniformen zegt er dit over:
"Gezien de vergaande samenwerking met onze Nederlandse collega’s, wordt er ook maximaal gestreefd naar een synergie en standaardisatie qua kledij. Het Nederlandse DOKS-project (Defensie Operationeel Kledij Systeem) zal midden 2020 binnen de Belgische Marine getest worden en vanaf 2021 start de bedeling van de kledij aan het marinepersoneel. Verdere detailinformatie hieromtrent zal de komende maanden verspreid worden."België en Nederland krijgen dus niet alleen dezelfde nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen en fregatten (waar gisteren ook een beeld van op internet verscheen), maar ook zoveel mogelijk dezelfde uniformen. Kan het nog een stap verder? Jazeker, immers werd begin dit jaar door VADM Rob Kramer in zijn column in de Alle Hens al gezinspeeld op het varen met Belgisch-Nederlandse bemanningen: "Zowel de nieuw te bouwen multifunctionele fregatten (MFF) als mijnenbestrijdingsvaartuigen (MBV) kunnen we samen met de Belgen binationaal bemannen."

Eén team in hetzelfde uniform is dan alleen maar beter.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
"Camo is professioneel"

Toch camo voor vloot