Marineschepen.nl
 
   
 

Helikopter van Canadees fregat neergestort in Middellandse Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 30-04-2020 | Laatst aangepast: 30-04-2020


De boordhelikopter van het Canadese fregat HMCS Fredericton (Halifaxklasse) verdween gisteravond van de radar. Fregat en helikopter maakten onderdeel uit van de het permanente NAVO-eskader SNMG2 in de Middellandse Zee. Aan boord waren zes personen. Volgens Griekse media is de helikopter neergestort.

Cyclone
De Cyclone-helikopter met framenummer 822 (s/n 92-5022) was volgens een eerder Facebookbericht van de Canadese Defensie tijdens deze reis aan boord van HMCS Fredericton. Vorig jaar in de Middellandse Zee werd deze heli gefotografeerd vanaf Zr.Ms. Evertsen. (Foto: Hans van Pijkeren, Koninklijke Marine)

De CH-148 Cyclone van de Canadese luchtmacht verdween gisteravond om 20:15 uur lokale tijd in de Ionische Zee van de radar. De heli was opgestegen vanaf het fregat HMCS Fredericton en was bezig met oefeningen. Direct werd een zoekactie opgestart in een gebied tussen het Griekse eiland Kefalonia en de zuidelijkste punt van het Italiaanse vasteland. Op het moment van de verdwijning vloog de helikopter net in het Italiaanse SAR-gebied, ItaliŽ leidt dus de Search and Rescue-operatie.Volgens de Griekse publieke omroep ERT hebben NAVO-schepen brokstukken gevonden en is een stoffelijk overschot geborgen.De Sikorsky CH-148 Cyclone is de nieuwe helikopter van de Canadese luchtmacht voor operaties vanaf marineschepen. De eerste Cyclones waren in 2018 operationeel, zij vervangen de oude Sea King helikopters en zijn bedoeld voor onder andere onderzeebootbestrijding en reddingen op zee. Alleen de Canadese luchtmacht vliegt met de Cyclone, de militaire variant van de Sikorsky S-92. Er zijn in de meeste gevallen vier bemanningsleden aan boord: twee vliegers, een tactical coordinator (TACCO) en sensoroperator (SENSOP), er is echter ruimte voor nog veel meer personen.De neergestorte helikopter, 822, deed een jaar geleden een soortgelijke reis in de Middellandse en Zwarte Zee, maar toen aan boord van HMCS Toronto. De helikopter was in maart 2015 in gebruik genomen.

Cyclone
De neergestorte helikopter op de foto boven de Middellandse Zee tijdens de SNMG2 reis van HMCS Toronto in 2019. (Foto: Hans van Pijkeren, Koninklijke Marine)

HMCS Fredericton was in januari vertrokken vanuit Canada voor een reis van vijf maanden. Het fregat sloot zich aan bij het Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) dat voornamelijk in de Middellandse Zee en Zwarte Zee opereert. De Fredericton was afgelopen weekend in Souda Bay, Kreta geweest en voer gisteren met het Italiaanse FREMM-fregat ITS Virginio Fasan en het Turkse fregat TCG Salihreis (Barbarosklasse) in westelijke richting toen het ongeluk gebeurde.comments powered by DisqusMarineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Heli stond op punt hijsoperatie uit te voeren

Heli stortte vlak bij schip neer

Interview vliegers NH-90 helikopter

Halifaxklasse