Marineschepen.nl
 
   
 

Chinese marine groeit in 3 jaar naar 400 schepen - volgens Pentagon


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-12-2022 | Laatst aangepast: 05-12-2022


Momenteel telt de Chinese marine 340 schepen. In 2025 zijn dat er 400, zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie. En misschien belangrijker nog: de focus van China ligt op grote oppervlakteschepen.

Liaoning
De Liaoning, het eerste Chinese vliegkampschip op archiefbeeld nabij Hong Kong. Het derde vliegkampschip wordt in 2024 verwacht. (Foto: Baycrest - Wikipedia user - CC-BY-SA-2.5)

De grootste marine ter wereld heeft groeiplannen. Als in 2025 het aantal van 400 schepen wordt gepaseerd, wil Peking doorgroeien naar 440 schepen in 2030, zo staat in het nieuwste rapport over China dat het Pentagon jaarlijks uitbrengt. Overigens is die 400 iets minder dan een jaar geleden werd voorzien door de Amerikaanse schrijvers. Destijds sprak het Pentagon van 420 schepen in 2025. Toen telden de Amerikanen overigens 355 Chinese marineschepen, nu dus iets minder door onder andere overdracht van 22 korvetten naar de kustwacht.Een belangrijke kanttekeningen bij die (nog altijd) duizelingwekkende aantallen is steeds, dat de Chinese vloot weliswaar groot is maar ook heel veel kleine oude scheepjes heeft. Nu worden in deze aantallen 85 patrouilleschepen en kleinere scheepjes met kruisvluchtwapens niet meegeteld. Dan nog zijn de verschillen met de Amerikaanse marine groot. Deze is kleiner, maar heeft wel meer groter schepen en dus ook meer wapens (lanceercellen om precies te zijn), zoals Marineschepen.nl eerder berekende. Dat zal nog wel even zo blijven, maar, zo schrijven de Amerikanen, de Chinese groei zal vooral te zien zijn in grote oppervlakteschepen - met veel lanceercellen.De komende jaren worden nieuwe vliegkampschepen verwacht, maar ook veel nieuwe destroyers en fregatten. Bij de destroyers gaat het vooral om de Luyang III-klasse met 64 lanceercellen en natuurlijk de Renhaiklasse torpedobootjagers die 112 cellen hebben voor geleide wapens. Deze schepen worden voorzien van hat nieuwste Chinese antischipkruisvluchtwapen YJ-18A. Dit wapen vliegt, vermoedelijk, subsoon en haalt in het laatste deel van de vlucht supersone snelheden. Andere schepen krijgen de supersone YJ-12A. Beide wapens hebben een bereik van ongeveer 500 kilometer.

In ruim twee jaar tijd zijn drie 237-meter lange helikoptercarriers van de Yushenklasse in dienst gesteld. Deze schepen vormen een belangrijke rol in de amfibische tak van de Chinese marine.

De Chinese marine maakte eerder bekend prioriteit te geven aan onderzeeboten. Dat gaat echter niet om de aantallen. Het Pentagon voorziet dat China de komende acht jaar op 65 tot 70 onderzeeboten blijft zitten. Toch wordt er flink gebouwd. De Chinese onderzeebootvloot zal weliswaar niet uitgebreid worden, de oude boten worden wel massaal vervangen. De komende drie jaar zullen Chinese werven bijvoorbeeld acht nieuwe Yuanklasse onderzeeboten opleveren, voorzien van kruisvluchtwapens en AIP (waarmee dieselelektrische boten langer onder water kunnen blijven). De afgelopen vijftien jaar bouwde China twaalf nucleaire onderzeeboten en ook de komende jaren blijft het tempo hoog; China werkt aan het verbeteren van de scheepswerven voor de bouw van onderzeeboten.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen