Marineschepen.nl
 
   
 

Dag 4: Zweden zoekt onderzeeboot


Bericht geplaatst: 19-10-2014
Laatst aangepast: 19-10-2014


De grote militaire zoekoperatie in de Zweedse kustwateren duurt onverminderd voort. Na vier dagen zoeken hebben de Zweden nog geen onderzeeboot kunnen stoppen, maar wel zijn verschillende waarnemingen gedaan. Gisteren presenteerde de Zweedse krijgsmacht een foto waar mogelijk de bewuste onderzeeboot op te zien is. De zoekactie is gaandeweg naar het zuiden van de Stockholmse archipel, richting open zee, verschoven.

Zweden
Een zeekaart met omcirkeld de locaties waar een onderzeeboot zou zijn gespot. De rode cirkel rechtsboven staat in Kanholmsfjärden, daarna Nämdofjärden en linksonder is Jungfrufjärden omcirkeld. (Foto: Zweedse marine)

Vrijdag lag de nadruk van de operatie in Kanholmsfjärden, één van de grootste baaien van de archipel ten oosten van Stockholm. In die baai, die een maximale diepte van 102 meter heeft, werd vrijdagochtend een mogelijke onderzeeboot gespot. Vrijdagmiddag werd een tweede waarneming gemeld, maar dit keer in het zuiderlijke Nämdofjärden. Zondagochtend werd iets verdachts gespot in Jungfrufjärden, weer iets zuidelijker. Dit maakte de Zweedse marine gisteren tijdens een persconferentie bekend.Commandeur Anders Grenstad, Plaatsvervangend Directeur Operaties, zei daar eveneens dat volgens de Zweedse defensie alles wijst op een buitenlandse onderzeebootoperatie. Hij wilde daar echter niet dieper op ingaan.

De zoekactie heeft nog altijd plaats in de buitenste en meest zuidelijke schil van de archipel, dichtbij open zee. Zweedse verslaggevers ter plaatse maken melding van vier mijnenbestrijdingsvaartuigen en HMS Stockholm (korvet van gelijknamige klasse) die onderdeel zijn van de zoekactie. Ook hulpvaartuig HMS Trossö is gespot. Eerder maakten Zweedse media ook bekend dat zeker één Zweedse onderzeeboot meedoet met zoeken. Afgelopen weekend werd de operatie bemoeilijkt door de vele particuliere vaartuigen die de marineschepen omringden. Sinds vanmiddag moeten alle schepen op afstand blijven. Hetgeen uiteraard tot nieuwe speculaties leidde.

Behalve op zee wordt ook vanuit de lucht gezocht. Door bezuinigingen hebben de Zweden geen helikopters meer met onderzeebootbestrijdingscapaciteiten. De heli's kunnen dus niet met een actieve sonar onder water zoeken naar een sub, maar kunnen wel zoeken naar verdachte activiteiten op het water (zoals een periscoop) of op land. Op de eilanden zelf zijn eveneens militairen actief aan het zoeken en wordt ook bewonenden gevraagd goed uit te kijken naar afwijkingen.

Zweden
De vage foto van de vermeende onderzeeboot. (Bron: Zweedse marine)

Foto: Triton?
Gisteren werd voor het eerst een resultaat van de afgelopen dagen getoond. Het betrof een foto van de vermeende onderzeeboot. Daarop is in de verte een langwerpig en wit object te zien. Dit lijkt niet op het sail van een conventionele onderzeeboot, aangezien onderzeeboten zwart zijn. Volgens sommige experts laat de foto echter een Russische Triton NN mini-duikboot zien.

Zweden
Foto uit 2008 van een Triton NN.

De Triton-serie gaat terug tot de jaren '50 en is een Russische mini-onderzeeboot bedoeld voor kikvorsmannen om in het geheim diep in vijandelijk gebied te geraken en daar sabotage-acties of inlichtingenoperaties uit te voeren. De Project 21310 Triton NN is voor zover bekend de nieuwste variant en heeft de opvallende eigenschap niet alleen onder water te kunnen varen, maar ook boven water. Aan de oppervlakte kan het zeer hoge snelheden halen.

Ook de Zweedse marine heeft dergelijke vaartuigen, die Seal Carriers zijn echter zwart.

Dat het een Triton NN is, staat allerminst vast. Ook zijn niet alle deskundigen van mening dat het een dergelijke mini-duikboot is. De camera en geheugenkaart van de spotter zijn in beslaggenomen door de Zweedse krijgsmacht.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Russische indringer was in nood
Zoekactie opgeschaald
Onderzeeboot onvindbaar
Zoekactie onderzeeboot