Marineschepen.nl
 
   
 

Zweden jaagt op onbekende onderzeeboot


Bericht geplaatst: 17-10-2014
Laatst aangepast: 17-10-2014


De Zweedse krijgsmacht is met man en macht aan het zoeken naar een onbekende buitenlandse onderzeeboot. De Zweden ontvingen vrijdagmiddag het signaal dat een ongewenste onderzeeboot zich in de wateren van de archipel van Stockholm bevond. Het Zweedse Ministerie van Defensie brengt verder weinig informatie naar buiten.


Zweedse marineschepen (met voorop een Visbyklasse korvet) langszij Zr.Ms. Evertsen eerder deze week. (Foto: KLTZ Jos Oppeneer, commandant Zr.Ms. Evertsen )

De zoektocht is zaterdagmiddag ge´ntensiveerd. Lees hier meer.

Het Zweedse Ministerie van Defensie ontving vrijdagmiddag naar eigen zeggen uit betrouwbare bron informatie dat een buitenlandse onderzeeboot zich in de archipel van Stockholm bevond. De Zweedse krijgsmacht is daarop gealarmeerd en zoekt met schepen en vliegtuigen naar de sub. Tijdens een persconferentie zei de Zweedse minister van Defensie Peter Hultqvist dat de operatie "noodzakelijk en gegrond" was.Het zoeken naar een onbekende onderzeeboot in de archipel van Stockholm is niet eenvoudig. In de wateren ten oosten van de Zweedse hoofdstad liggen zo'n 30.000 eilandjes en rotsen in een gebied met een lengte van 80km. Daarnaast is er veel scheepvaartverkeer. Dat laatste is ook de reden waarom het Ministerie brede bekendheid heeft gegeven aan de onderzeebootbestrijdingsoperatie.

Desondanks is niet veel meer bekend gemaakt. De woordvoerders zwijgen over wie de bron was van de informatie (eigen onderzeeboten of buitenlandse bronnen). Ook speculeren zij niet over de nationaliteit van de onbekende bezoeker. Welke Zweedse schepen betrokken zijn bij de operatie is ook niet bekend. Zweden beschikt over veel schepen die uitgerust zijn voor onderzeebootbestrijding. Zo heeft het land vijf moderne stealth korvetten van de Visbyklasse en vijf onderzeeboten.

Zweden, dat geen lid is van de NAVO, heeft vaker last van indringers. De ene keer zijn het Russische vliegtuigen, maar ook Russische onderzeeboten hebben meerdere keren Stockholm genaderd. Vanaf begin jaren '60 tot eind jaren '80 werden namelijk met enige regelmaat buitenlandse onderzeeboten ontdekt in Zweedse wateren, voornamelijk Sovjetonderzeeboten. De Zweden probeerden daarbij de vijandelijke subs weg te jagen of tot zinken te brengen met mijnen en dieptebommen. Bij sommige aanvallen gooiden Zweedse helikopters en schepen tot 44 dieptebommen. Geen enkele onderzeeboot werd tot zinken gebracht.Vorige week lag een Nederlands eskader nog in de haven van Stockholm, zoals u wellicht al in een blog had gelezen. Onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis maakt ook deel uit van dit eskader. De schepen liggen dit weekend in Tallinn, Estland, na een week oefeningen met de Zweedse marine. Behalve de Bruinvis zou ook Zr.Ms. Walrus in de Oostzee zijn.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zoekactie opgeschaald
Visbyklasse korvetten
Eskader naar Stockholm
Meer geld Zweedse Defensie