Contacten tussen DMO en Zweden hebben bijgedragen aan samenwerking Damen en Saab


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-10-2019 | Laatst aangepast: 24-10-2019


In het tweede deel van het interview met Jaap Huisman vertelt de ingenieur die veertig jaar lang betrokken was bij de totstandkoming van Nederlandse marineschepen over de intensieve contacten die de Defensie Materieel Organisatie (DMO) had met Zweden. Contacten die al begonnen met het onderzoek naar de roerconfiguratie van de Walrusklasse in de jaren '80.

Saab Damen
De topmannen van Saab en Damen op het NIDV-symposium. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De samenwerking tussen Damen en Saab op onderzeebootgebied die begin januari 2015 werd bekendgemaakt, verraste velen. Vooral het ministerie van Defensie zou onaangenaam verrast zijn, omdat het ministerie zelf een partner voor Damen wilde zoeken. Jaap Huisman zegt dat er al sinds de jaren '80 contacten waren tussen Zweden en DMKM (voorloper DMO), en dat Zweden uiteindelijk zelf ging lobbyen in Nederland voor een partner. Huisman heeft naar eigen zeggen zelfs "een beetje aan meegewerkt".Dat zegt Huisman in het tweede deel van de podcast op de nieuwe premiumsite van Marineschepen.nl, die nu online staat. Het eerste deel werd vorige week gepubliceerd.

Jaap Huisman was betrokken bij de totstandkoming van vele Nederlandse marineschepen, maar schoof ook aan bij het Duitse MKS180-project. Huisman vertelt over waarom het Duitse project "zo uit de hand loopt" en een schip zal opleveren van 10.000 ton, of misschien wel meer want sommige ontwerpen gingen al over de 10.000 ton.Ook recente Nederlandse marineschepen worden besproken. De luchtverdediging van de OPV's, problemen met de POD's van de Johan de Witt en de keuze voor de bouwer van de elektromotoren van de Karel Doorman.

Huisman vertelt ook over de sfeer op de Torenstraat in Den Haag, waar in de jaren '70 en '80 de schepen werden ontworpen. Het levert een uniek beeld op van de afdeling die destijds werkte aan de S, L en Noordzeefregatten.

quiz
Een van de foto's uit de nieuwste quiz. Herken je dit schip? (Foto: Hans van Pijkeren/ Koninklijke Marine)

Nieuwe herkenningsquiz
Ben je niet zo van het luisteren? Gisteren is ook een nieuwe herkenningsquiz online gezet. In totaal telt de premiumsite nu zeven herkenningsquizzen; zes quizzen met schepen en één met vliegtuigen en helikopters. Iedere quiz bestaat uit tien afbeeldingen met vier antwoordmogelijkheden. De quizzen zijn ingedeeld in vier niveaus. Over de quiz op het vierde niveau ontving Marineschepen.nl al klachten dat deze te moeilijk zou zijn.

Voor €4,99 per maand (maandelijks opzegbaar) krijg je elke maand een nieuwe podcast, twee keer per week een nieuwe quiz, wekelijks nieuwe foto's en toegang tot een forum.
Meer weten over de voordelen van het lidmaatschap?

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Waarom lid worden?

Nieuw: premium