Marineschepen.nl
 
   
 

Drugssmokkelaar werd neergeschoten tijdens boarding van bootje


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-07-2022 | Laatst aangepast: 28-07-2022


De drugssmokkelaar, die tijdens de onderschepping door Zr.Ms. Groningen om het leven kwam, werd neergeschoten toen Nederlands marinepersoneel aan boord van de verdachte go-fast wilde gaan. Dat blijkt uit antwoorden van de marine na vragen van Marineschepen.nl.

FMSQ
Archieffoto. (Foto: Jasper Verolme/ Defensie)

Defensie gaf weinig informatie prijs over het incident dat, naar nu blijkt, afgelopen maandag plaats heeft gevonden in het Caribisch gebied. Gisteren was bekend geworden dat bij de actie een verdachte om het leven was gekomen. Informatie over waar de kogel vandaan kwam, werd niet gegeven. Een mogelijkheid was dat de verdachte was geraakt bij het kapotschieten van de motoren van de snelle boot. Dat blijkt niet zo te zijn.De Groningen, het Hollandklasse patrouilleschip dat momenteel in de West vaart, kreeg van de Kustwacht opdracht om een verdachte go-fast te onderscheppen. Het patrouilleschip opereerde zonder NH-90 helikopter, maar wel met een of meerdere FRISC's. Dit zijn snelle boten die vooruit kunnen varen en de go-fast kunnen naderen. Aan boord is onder andere het guardteam bestaande uit personen van het onlangs opgerichte Fleet Marine Squadron. Dat bestaat uit een mix van mariniers en vlootpersoneel van de subdienstgroep Operationele Dienst Maritieme Beveiliging, en dat onder andere voor dit soort operaties wordt ingezet.Zoals in het eerdere artikel gemeld weigerde de boot te stoppen. Na waarschuwingen en waarschuwingsschoten, werd met succes gericht op de motoren geschoten. De go-fast kwam stil te liggen en leden van het Fleet Marine Squadron ging aan boord. Daarna ontstond een situatie waarbij een verdachte aan boord van de go-fast dodelijk getroffen werd door een of meerdere kogels.

In verband met het onderzoek wordt weinig informatie gedeeld over wat zich precies afspeelde. Zodra er meer informatie is, wordt dit artikel aangevuld.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Dode bij drugsonderschepping

Record Groningen: 5x raak