Marineschepen.nl
 
   
 

Drugsvangsten in de West: kleiner en -tot dit jaar- vaker


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-08-2018 | Laatst aangepast: 17-08-2018


De drugsvangst van Zr.Ms. Friesland, die gisteren werd bekend gemaakt, past in een trend van steeds kleinere coca´nevangsten. Een andere trend is dat er wel vaker drugs wordt onderschept. De stationsschepen van dit jaar zullen aan de bak moeten, want de vangst van de Friesland is pas de eerste in 2018.

Friesland
Zr.Ms. Friesland in de West. Archieffoto. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Vorige week donderdag onderschepte Zr.Ms. Friesland 406 kilo coca´ne in samenwerking met de Kustwacht van Sint Maarten. Dat maakte de marine gisteren bekend. De Friesland, die nu een maand in de West is, volgde 's nachts een paar uur lang een verdacht vaartuig. Op het moment dat de helikopter van de Friesland een kijkje ging nemen, gooiden de verdachten balen coca´ne over boord. De drugs werd even later uit het water gevist door de FRISC van de Friesland. Vermoedelijk is het bootje met verdachten daarna ontkomen.Trend: kleinere vangsten
Met 406 kilo coca´ne komt de vangst binnen op plaats 41 in de ranglijst drugsvangsten die Marineschepen.nl bijhoudt. Volgens die statistieken lijkt het er op dat drugsvangsten de laatste jaren kleiner worden, zeker als het gaat om coca´ne. Waren de coca´nevangsten in het eerste decennium van deze eeuw nog regelmatig boven de 1000 kilo, de laatste jaren gebeurt dat zelden. In de periode 2014-2018 onderschepte de marine 19 keer coca´ne, slechts 3 keer waren dat grotere partijen dan 1000 kilo. Van 2009 t/m 2013 werden 14 coca´netransporten onderschept, maar toen waren maar liefst 7 vangsten groter dan 1000 kilo. De klapper was toen Zr.Ms. Holland in 2013 dat 3200 kilo coca´ne had gevangen.

Coca´ne vangst
De gemiddelde coca´nevangst per is de afgelopen jaren per keer kleiner geworden. (Beeld: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Coca´ne
Het aantal coca´nevangsten per jaar is wel sinds 2013 over het algemeen hoger. (Beeld: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Trend: vaker raak
Tegenover de kleinere drugsvangsten staat wel dat er vaker wordt onderschept. In de periode 2003-2012 werd nooit vaker dan 4 keer coca´ne gevangen. In 2006 en 2011 zelfs helemaal geen enkele keer. 2013 was een succesjaar met 7 vangsten, waaronder 4 grote. Mogelijk dat de drugsbazen in Zuid-Amerika daardoor hun werkwijze hebben aangepast en bijvoorbeeld meer kleinere transporten hebben georganiseerd. Want daarna werden de vangsten kleiner, die kwamen echter wel vaker voor. In 2014 slechts 2 vangsten, in 2015 en 2017 5 en in 2016 6 keer.2018: minder dan eerdere jaren
Een eerste vangst in augustus van een kalenderjaar past dus niet in de trend. Januari en juli zijn weliswaar maanden waarin doorgaans weinig wordt gevangen (vaak vanwege de wisseling van stationsschepen), over het algemeen zijn de vangsten vrij goed over het jaar verspreid. Of er in 2018 dus 5 tot 6 coca´nevangsten worden gedaan is dus nog maar de vraag. De laatste keer dat er in de hele eerste helft van het jaar geen enkele drugsvangst was, was in 2008. Toen was het de Van Speijk dat met 4200 kilo coca´ne het hele voorjaar in ÚÚn klap goedmaakte, maar dat was nog in de jaren van de grote drugsbusts.

EÚn statistiek geeft de drugsbusters nog wat hoop: Zr.Ms. Friesland is (samen met de De Zeven ProvinciŰn) recordhouder 'meeste drugsvangsten in een Westterm'. In 2015 slaagde het patrouilleschip er in om 4 keer drugs te onderscheppen in 2 maanden tijd. Dus wie weet kan de Friesland nog voor een inhaalslag zorgen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Top 10 drugsvangsten
Derde drugsvangst Friesland op rij
Weer flinke drugsvangst Friesland