Marineschepen.nl
 
   
 

Derde drugsvangst Zr.Ms. Friesland op rij


Bericht geplaatst: 18-11-2015 | Laatst aangepast: 18-11-2015

Zr.Ms. Friesland heeft afgelopen weekend in het Carbisch gebied 515 kilo coca´ne onderschept. Het is de derde onderschepping in een maand tijd. Het patrouilleschip heeft in korte tijd 1250 kg coca´ne gevangen. Dat is geen record, maar toch is 2015 een goed jaar voor de antidrugsoperaties van de marine.

Zr.Ms. Friesland
Zr.Ms. Friesland voor de kust van Sint Maarten. Archieffoto. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Onderschepping
Ongeveer 35 zeemijlen ten zuiden van de Dominicaanse Republiek wist Zr.Ms. Friesland de go fast met drugs te onderscheppen, in samenwerking met een maritiem patrouillevliegtuig van de Amerikaanse Customs and Border Patrol. Toen men aan boord van de go fast zag dat het ontdekt was, probeerde het nog te vluchten. Maar de FRISC van Zr.Ms. Friesland was sneller en wist de speedboot met drugs te stoppen. Het US Law Enforcement and Detachment dat aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd, arresteerde de bemanning en nam de drugs in beslag. De verdachten zijn overgedragen aan Amerikaanse autoriteiten.Drie op een rij
De onderschepping was het derde succes in een korte tijd. Begin november onderschepte de Friesland ook een drugstransport ten zuiden van de Dominicaanse Republiek en ook toen hadden de smokkelaars geen antwoord op de snelheid van de FRISC. De lading bestaande uit 440 kilo coca´ne kon worden onderschept.

Twee weken daarvoor was het ook raak, toen werd 90 mijl ten noorden van Colombia een transport van 315 kilo onderschept. Tijdens die actie werden vanuit de boordhelikopter van de Friesland met een gericht schot de motoren van de go fast uitgeschakeld.

Tijdens deze Westterm heeft Zr.Ms. Friesland een helikopter van de Amerikaanse Coast Guard als boordhelikopter.

Geen record
De drie onderscheppingen op een rij stuwen de vangst van de Friesland tot een hoogte van 1250 kilo coca´ne. Dat is een uitstekend resultaat, maar geen record. Los van elkaar komen de drie tekort voor een hoge notering in de lijst van grootste drugsvangsten door de marine. Alledrie eindigen ze tussen de 30e en 40e plaats. Ook samen is het niet genoeg voor een top 10 notering; Hr.Ms. Schiedam ving in 1996 20.000 kilo hasj, Zr.Ms. Zeeland onderschepte in mei dit jaar 6.000 kg marihuana en Zr.Ms. Van Speijk nam in 2008 4.200 kilo coca´ne in beslag. Om er maar een paar te noemen.Lees ook: De grootste drugsvangsten van de Koninklijke MarineDe vangsten van de Friesland zorgen er wel voor dat 2015 -opnieuw in kilo's, maar niet in straatwaarde- een goed jaar is voor drugsvangsten. In 2013 werd in totaal 9.285 kilo drugs gevangen, waaronder maar liefst 8.953 kg coca´ne. 2013 was daardoor het beste vangjaar sinds 2002. Dankzij de successen van de Zeeland en Friesland staat 2015 op een tweede plaats in dat klassement.

Drie drugsbusts in een maand, is dat dan geen record? Ook dat is eerder gebeurd, maar daarmee evenaart het patrouilleschip wel de recordhouders Zr.Ms. Amsterdam (3x raak in november 2013) en Hr.Ms. Willem van der Zaan. Het M-fregat Willem van der Zaan pakte overigens in drie drugsvangsten in november (!) 2004 in totaal de gigantische hoeveelheid van 6.560 kilo coca´ne.

Met de drie drugsvangsten in 2015 komt het totaal aantal busts van de Friesland op 5 te staan. Ook dat is goed voor een tweede plaats. Alleen de Van Speijk heeft er meer: 6.

Toch mag de (bemanning van de) Friesland tevreden zijn: iedere kilo telt! BZ!

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Friesland
10 grootste drugsbusts

Recordvangst Zeeland
Friesland vangt weer drugs
3 vangsten in 1 week