Marineschepen.nl
 
   
 

Internationale oefening bij Filipijnen vandaag van start


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 22-04-2024 | Laatst aangepast: 22-04-2024


De grote oefening Balikatan 2024 is vandaag van start gegaan in de Zuid-Chinese Zee en de West-Filipijnse Zee. Balikatan is een oefening die voor de 39e keer georganiseerd wordt en vooral draait om samenwerking tussen de Verenigde Staten en de Filipijnen. Dit jaar is er voor het eerst ook een Frans schip aanwezig.

Antionio Luna
Het Filipijnse fregat BRP Antonio Luna is een van de twee schepen van de Jose Rizalklasse. Deze (lichte) fregatten met een lengte van 107,5 meter en een waterverplaatsing van 2600 ton zijn in 2020 en 2021 in dienst gesteld. De schepen zijn gebouwd door Hyundai Heavy Industries in Zuid-Korea. (Foto: Filipijnse marine)

Het fregat FS Vendémiaire van de Floréalklasse is de eerste Franse deelnemer in de geschiedenis van Balikatan. De Vendémiaire zal zich tijdens de oefening vooral richten op maritieme veiligheid, humanitaire hulpverlening en noodhulp na een natuurramp. Ook zal de helikopter van het schip ingezet worden. Op 4 mei verlaat het Franse fregat de oefening, voordat deze oefening in de drukste fase komt.Bij de oefening zijn nog elf andere Filipijnse en Amerikaanse schepen betrokken. Namens de Filipijnen zijn dit onder meer het fregat BRP Antonio Luna (Jose Rizalklasse), het amfibische transportschip BRP Davao del Sur (Tarlacklasse) en patrouilleschip BRP Ramon Alcaraz (Del Pilarklasse). Verder zullen er minstens zes schepen van de Filipijnse kustwacht en twee schepen van de Amerikaanse kustwacht ingezet worden.

16.000
De oefening duurt drie weken: van 22 april tot en met 10 mei. In totaal doen er 16.000 militairen uit de Filipijnen, de Verenigde Staten en Frankrijk mee aan Balikatan en daarmee is het een van de grootste edities tot nu toe. Ook Australië stuurt militairen.

Naast de VS, de Filipijnen en Frankrijk, hebben landen ook waarnemers gestuurd. Dat zijn Brunei, Canada, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en Vietnam betrokken.Test met raketten voor Filipijnse marine
De oefening heeft plaats op land, in de lucht en op en onder het water. De schepen oefenen voornamelijk in de omgeving van Taiwan en de Filipijnen.

De multilaterale maritieme oefening vindt plaats binnen de exclusieve economische zone (EEZ) van de Filipijnen, zo liet een woordvoerder weten aan de Manilla Times. In de jaren onder de vorige regering die juist toenadering met China zocht, moesten de schepen tot teleurstelling van de oefenleiding binnen de territoriale wateren van de Filipijnen blijven. Dit jaar mogen de schepen dus ook in internationale wateren opereren. Over de exacte oefenlocaties is nog weinig bekend.

Wel is duidelijk dat er geoefend zal worden in het terugveroveren van een eiland, het opzetten van een anti-acces/ area denial-netwerk en het tot zinken brengen van een schip; dit keer de uitdienstgestelde tanker Lake Caliraya. De vorige editie mislukte deze zogenaamde SINKEX nog.

Naar verluidt zal de Filipijnse marine bij de oefening voor het eerst gebruik gaan maken van Koreaanse C-star antischeepsraketten. Deze zijn lange tijd geleden gekocht van Zuid-Korea, maar tot op heden nooit afgevuurd.

China
Dat de Verenigde Staten en de Filipijnen in het openbaar oefenen in de Zuid-Chinese Zee is uiteraard tegen het zere been van China. Aan de vooravond van de oefening werden er twee Chinese marineschepen gespot op slechts 30 nautische mijl van Palawan, het hoofdeiland van de Filipijnen en één van de uitvalsbases van de oefening.

Voor zover bekend kwam het niet tot een confrontatie. Vlak voordat de schepen de Filipijnse wateren bereikten, draaiden ze om.

Het Nederlandse fregat Zr.Ms. Tromp vaart na vertrek uit de Rode Zee ook naar deze regio.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

China: 'gevechtspatrouille' tijdens oefening Filipijnen en bondgenoten

Nieuwe incidenten rond Spratly-eilanden onderstrepen spanningen Zuid-Chinese Zee

Fregat Tromp volgend jaar door Zuid-Chinese Zee