Marineschepen.nl
 
   
 

Gevolgen van brand voor patrouilleschip Zeeland nog niet duidelijk


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-10-2022 | Laatst aangepast: 28-10-2022


Begin juli ontstond brand aan boord van Zr.Ms. Zeeland. Het zou de ernstigste brand op een Nederlands marineschip in vele jaren blijken te zijn. De brand zorgde volgens een bericht op Defensie.nl voor schade die "op verschillende plaatsen aanzienlijk" was. Nu, bijna vier maanden later, is er nog weinig nieuwe informatie naar buiten gekomen over het patrouilleschip. Een marinewoordvoerder laat weten dat wel werkzaamheden aan het schip voor het onderhoud worden uitgevoerd, al is onduidelijk wat de impact is van de schade. Wel is zeker dat de schade te herstellen is en de Zeeland uiteindelijk weer naar zee zal gaan.

Zeeland
Archiefbeeld van Zr.Ms. Zeeland in de Noordzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De Zeeland lag enige tijd tegen de kant vanwege budgettekorten, maar door de extra gelden die vrij kwamen kon het schip toch eerder in onderhoud dan gedacht. In de eerste uren van maandag 4 juli brak een hevige brand uit. Het schip lag op dat moment in Dok VI van de Directie Materiële Instandhouding (DMI) op de marinehaven in Den Helder.



Oorzaak onbekend
Bronnen vertelden Marineschepen.nl destijds dat de brand was ontstaan in een van de instrumentenruimtes. Op gelekte foto's waren zwartgeblakerde ruimtes te zien en er zou veel schade aan de bekabeling zijn.

Waardoor de brand precies werd veroorzaakt zal mogelijk nooit opgehelderd worden. De marine heeft een extern bedrijf onderzoek laten doen, zo schreef een marinewoordvoerder in een mail aan Marineschepen.nl. Tijdens dat onderzoek bleek "het niet mogelijk expliciet een directe oorzaak van de brand aan te wijzen. De bron betreft een verbinding en een elektrische schakelkast." De Koninklijke Marine heeft preventief de drie andere patrouilleschepen van de Hollandklasse laten controleren. "Hierbij zijn geen bijzonderheden aangetroffen," aldus de woordvoerder.



Onderhoud gaat verder
Er wordt wel gewerkt aan het terug naar zee brengen van de Zeeland, al lijkt het schip nog een lange weg te gaan hebben. Het zogenaamde benoemd onderhoud aan de Zeeland gaat ondertussen "zoveel mogelijk door". Behalve directe brandschade zijn er ook "systemen, ventilatie en elektrische componenten" die schoongemaakt moeten worden voor ze weer gebruikt kunnen worden. Voor die reiniging "zijn stappen gezet naar verschillende specialistische bedrijven" antwoordt de marine.

Dan is er natuurlijk de directe brandschade. Voor dat deel van het schip wordt een "Plan van Eisen" opgesteld. Zodra dat er is, kan de "totale impact" op de voortgang van het herstel worden bepaald. Dan zal ook duidelijk worden wanneer de Zeeland de onderhoudswerf weer kan verlaten en uiteindelijk weer gaat varen.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Aanzienlijke schade door brand

Grote brand aan boord Zeeland