Marineschepen.nl
 
   
 

Griekenland kiest voor Franse fregatten en Frans defensiepact


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 28-09-2021 | Laatst aangepast: 28-09-2021


Griekenland maakte vanochtend bekend dat het land heeft gekozen voor een samenwerking met het Franse Naval Group en de Franse Staat. Ter vervanging van de huidige Nederlandse en Duitse fregatten schaffen de Grieken Franse FDI-fregatten aan. Ook is een verdedigingspact afgesproken. Opnieuw moet de Nederlandse werf Damen het in de eindstrijd van een aanbesteding afleggen tegen concurrent Naval Group.

DEFEA
Model van de FDI voor de Griekse marine op de griekse defensiebeurs DEFEA afgelopen juli, lees hier meer over onder andere het Franse aanbod. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Vanochtend is in Parijs, in bijzijn van de Franse president Emmanuel Macron en de Griekse minister-president Kyriakos Mitsotakis, en de ministers van de Defensie van beide landen, een overeenkomst getekend voor de levering van drie FDI-fregatten met de optie op nog een extra fregat. Over de drie of vier Gowind-2500 korvetten wordt nog onderhandeld. Beide landen ondertekenden ook een defensiepact, waarin zij afspreken elkaar militair te helpen. Frankrijk en Griekenland gaan samenwerken in Europa, de Middellandse Zee en Afrika.

Met de deal is ongeveer 3 miljard euro gemoeid.



Herrezen
Frankrijk heeft in de strijd om de Griekse fregatten drie keer een ruime voorsprong zien verdwijnen en drie keer kwamen de Fransen terug in de strijd. In 2009 maakte de Griekse marine de plannen voor aanschaf van zes Franse FREMM-fregatten bekend, maar de economische crisis gooide roet in het eten en tien jaar later werd het FREMM-plan losgelaten. De nieuwe Franse FDI (ook Belh@rra) fregatten werden voorgesteld en een intentieverklaring werd ondertekend, maar vervolgens werd toch gekozen voor een aanbesteding waar werven uit meerdere landen aan meededen.

Het prijskaartje van de FDI-fregatten die door Naval Group werden aangeboden was hoog en de concurrentie zag kansen. Afgelopen juli stond Damen er erg goed voor, de Griekse marinebevelhebber liet in het bijzijn van Marineschepen.nl weten erg gecharmeerd te zijn van het aanbod van Damen. Ook Lockheed Martin dat een aangepast LCS aanbood was kanshebber, op afstand gevolgd door de Italiaanse werf Fincantieri (FREMM), de Britse werf Babcock (Type 31-fregat) en het Duitse tkMS met hun MEKO-fregat.

DEFEA
Ondertekening van de overeenkomst vanochtend. Staand links de Griekse minister-president en staand rechts de Franse president. (Beeld: ERT)

Frankrijk had, net als de Amerikanen, een jaar eerder echter al laten zien bereid te zijn hun troef te gebruiken in de vorm van hulp vanuit de Franse overheid. Tijdens de crisis tussen Turkije en Griekenland, zond Parijs een taakgroep met vliegkampschip Charles de Gaulle naar het deel van de Middellandse Zee waar de gemoederen zo hoog waren opgelopen. Toch leken de Grieken niet voor de Fransen te kunnen kiezen, vanwege de hoge kosten en de aanvankelijk beperkte uitrusting van de schepen.

De afgelopen weken kwam de finale rond de aanbesteding in een stroomversnelling. Frankrijk en de VS leken de grootste kanshebbers op de eindoverwinning te worden en beide voorstellen werden aangescherpt. Volgens het Griekse blad Ptisi heeft het opzeggen van het Frans-Australische onderzeebootcontract invloed gehad op de Griekse aanbesteding. Frankrijk deed een aanbod dat de Grieken niet konden weigeren: "Misschien moeten we op een gegeven moment onze Australische vrienden bedanken (...) De kortingen zijn zo groot dat we voor de prijs waar we vorige zomer twee fregatten voor kregen, er vandaag drie kopen, met dezelfde of meer bewapening."



Politieke fregatten
Het is geen verrassing dat Griekenland kiest voor Frankrijk dat behalve schepen ook een militair en politiek aanbod kon doen. Al vaker is geschreven dat Griekenland, dat regelmatig overhoopt ligt met buurland Turkije maar geen geld heeft om vergelijkbare strijdmacht op te bouwen, veel behoefte heeft aan hulp. Die krijgt het nu van Frankrijk middels het defensiepact dat beide landen sluiten. Overigens is het een pact dat beide kanten opwerkt, dus Griekenland zal ook Frankrijk te hulp moeten schieten.

Volgens Politico had de keuze niet de voorkeur van de Griekse marine. De Griekse marine is immers erg tevreden over de S-fregatten en het aanbod van Damen zou op gebied van sensoren familievorming betekenen met de nieuwe Nederlandse ASW-fregatten en de Duitse F126-fregatten.

De Griekse marine wordt nu onderdeel van de Franse fregattenfamilie FDI. Een nieuw fregat dat Naval Group al heel snel kan leveren (2025). De schepen zijn voorzien van de Franse Thales Sea Fire radars en 32 Aster-raketten. Ook krijgen ze een gesleepte sonar.

De Griekse minister-president Mytsotakis was vanochtend in ieder geval erg gelukkig en ziet vooral kansen voor een sterker Europa: "Griekenland en Frankrijk zetten vandaag de eerste stap in de richting van een Europese strategie van autonomie. We hebben dezelfde visie op het vermogen van Europa om autonoom te reageren op de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd, en dus maakt de overeenkomst de weg vrij voor een sterk en autonoom Europa van de toekomst."

Update of vervanging?
Waar nog over wordt gesproken is het aanbod van Frankrijk om Gowind 2500-korvetten te leveren. Griekenland wilde de vier MEKO-fregatten van Duitse makelijk moderniseren. Die kosten zouden rond een miljard euro uitkomen bij verschillende aanbieders. Voor dat geld kunnen ook drie of vier nieuwe schepen in de vorm van Gowind's worden gekocht, zeggen de Fransen.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Werven presenteren aanbod

FDI's voor Griekenland

Misschien toch Franse fregatten voor Griekenland

Ophef om Franse FREMM's voor Grieken