Marineschepen.nl
 
   
 

Slagkruisers mogelijk maatje te groot; Japan overweegt kleinere torpedobootjagers


Door: Frederik van Lokeren
Bericht geplaatst: 11-11-2022 | Laatst aangepast: 11-11-2022


De Japanse regering zou overwegen om twee torpedobootjagers van 8.200 ton te laten bouwen in plaats van de twee geplande slagkruisers van 20.000. Dat schrijft het Japanse persbureau Kyodo News op basis van gesprekken met bronnen. Het ontwerp zou aangepast worden van een platform enkel gericht op ballistische verdediging naar een multi-inzetbare torpedobootjager uitgerust met onder andere Tomahawk-raketten.

JS Shiranui
Japanse marineschepen met op de voorgrond de Asahiklasse torpedobootjager JS Shiranui. (Foto: Japanse marine)

Logistieke en operationele vereenvoudiging
De mogelijke aanpassing zou volgen na intern overleg binnen de Japanse marine, met de bedoeling om de twee nieuwe schepen beter inzetbaar te maken om samen met de acht andere torpedobootjagers te werken. De twee nieuwe torpedobootjagers dienen wel hun noodzakelijke luchtverdedigingssystemen te behouden. Overigens noemt Kyodo News in hun bericht de vrees voor langzame schepen, als reden voor de heroverweging. Dat zou opmerkelijk zijn. Hoewel een schip van 20.000 ton fors is vergeleken met andere kruisers, zijn er grotere schepen die behoorlijk snel zijn. Zo hebben de Britse vliegkampschepen van de Queen Elizabethklasse een waterverplaatsing van 65.000 ton en halen zij met hun Rolls Royce gasturbines 32 knopen. Technisch is het mogelijk, of er budget voor is, is weer iets anders.De reductie van een 20.000 ton slagkruisers naar een meer conventionele 8.200 ton zware torpedobootjager brengt voor Japan hoe dan ook een logistieke vereenvoudiging met zich mee, alsmede een later meer operationele flexibiliteit. Door over te gaan naar een torpedobootjager speelt Japan in op zijn ervaring in de bouw en onderhoud van deze schepen en kan het tegelijk beroep doen op reeds bestaande ontwerpen, in plaats van slagkruisers vanaf nul te moeten ontwerpen. Het overschakelen naar een torpedobootjager laat ook toe om reeds bestaande voorstuwingssystemen te gebruiken en elimineert de nood aan volledig nieuwe systemen te ontwikkelen met risico op langdurige testen bij het ontstaan van kinderziektes.

De verdere reductie van 20.000 naar 8.200 ton geeft Japan ook meer marge om extra bijkomende torpedobootjagers te bouwen, niet alleen in staalallocatie maar ook in voorzien budget. Additionele moderne torpedobootjagers vormen eveneens een antwoord tegen de groei van de Chinese marine wiens aantallen in moderne schepen nog altijd in een snel tempo toeneemt.Reactie op de Chinese dreiging
De twee slagkruisers waren oorspronkelijk voorzien als antwoord op de Noord-Koreaanse ballistische raketdreiging en de bezorgdheid dat AEGIS-systemen op land voor onbedoelde schade zouden zorgen. Als antwoord plande Japan de bouw van twee slagkruisers van 20.000 ton, die speciaal gericht waren tegen de Noord-Koreaanse dreiging. Sindsdien is de regionale geopolitieke situatie verder geŽvolueerd.

De samenwerking tussen de Japanse, Amerikaanse en Zuid-Koreaanse marines is verhoogd en omvat nu onder andere speciale oefeningen waarbij informatie over ballistische raketten gedeeld word. Daarnaast kreeg Japan onlangs nog groen licht voor de aanschaffing van de SM-6 onderscheppingsraket die ontwikkeld is om ballistische raketten te onderscheppen. Ook Zuid-Korea kocht de SM-6 raketten reeds aan waardoor de ballistische verdediging rond Korea nu reeds een pak sterk komt te staan dan enkele maanden geleden.

Naast op de Noord-Koreaanse dreiging zal Japan zich ook moeten richten op andere potentiŽle dreigingen in de regio. Vooral de huidige tendens van een steeds agressiever China is een bedreiging die meer en meer reŽel wordt voor Japan. China maakt er tevens geen geheim van dat het Japan als een belangrijke maritieme concurrent ziet in de westelijke Pacifische Regio en opereert geregeld met kleine eskaders nabij Japanse thuiseilanden.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

De Chinese communistische partij lijkt zich steeds meer voor te bereiden op een invasie van Taiwan en stuurde de afgelopen weken reeds krachtige signalen. Zo zei Xi Jinping dat de Chinese krijgsmacht zich volledig moet voorbereiden op oorlog. Men verwacht dat China rond 2027 over voldoende middelen kan beschikken op een invasie te ondernemen. En hoewel Japan geen rechtstreekse betrokken partner is in een Chinees-Taiwanese oorlog, brengt Chinese controle over Taiwan de Japanse maritieme handelsroutes verder in gevaar. Chinese controle over Taiwan betekent ook dat China een grotere bedreiging vormt voor de Japanse Senkaku eilanden die door China opgeŽist worden als Chinees territorium.

De dreiging van hypersonische wapens in het Chinese arsenaal is bovendien aanleiding voor Japan om de bestaande Type-03 onderscheppingsraketten verder aan te passen. De twee nieuwe torpedobootjagers dienen dan ook de SPY-7 radar van de oorspronkelijke slagkruisers te behouden om het hoofd te bieden aan deze hypersone dreiging.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Japan plant slagkruisers