Marineschepen.nl
 
   
 

Japanse marine ingezet om hulp te leveren aan getroffen gebieden


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-01-2024 | Laatst aangepast: 02-01-2024


Zo'n 10.000 militairen worden ingezet door het Japanse ministerie van Defensie om hulp te verlenen aan de door de zware aardbeving getroffen gebieden. Op Nieuwjaarsdag om 16:10 uur lokale tijd werden deze gebieden in het westen van Japan getroffen door een aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter. De Japanse Defensie zette ook diverse marineschepen en vliegtuigen in. Een van de grootste is het amfibisch transportschip JS Ōsumi.

Osumi
Het 'tanklandingsschip' JS Ōsumi uit 1998 is samen met twee andere schepen uit de klasse gespecialiseerd in het verlenen van humanitaire hulp. Archieffoto. (Foto: Japanse marine)

Evacuatie
Kort na de aardbeving werd ook een tsunami-waarschuwing afgegeven. Diverse militaire bases liggen aan de getroffen westkust, de marinebasis Maizuru lag echter in het gebied waar bovendien mogelijk vloedgolven aan land zouden komen. Snel kozen de torpedobootjagers JS Asagiri en Setogiri (Asagiriklasse) en JS Sendai (Abukumaklasse) zee, waarschijnlijk om schade te voorkomen. Volgens onbevestigde berichten waren, doordat de schepen zo snel naar zee moesten, lang niet alle bemanningsleden aan boord. Ook andere marineschepen verlieten de haven van Maizuru. Een tsunami bleef echter uit en de focus van de Japanse defensie ligt nu op het leveren van hulp.



Zware beving
Minister van Defensie van Japan, Minoru Kihara, zei tegen Nikkei dat de hulp vooral over zee en door de lucht zal komen: "Routes over land zijn moeilijk vanwege geblokkeerde wegen. We zullen helikopters en marineschepen gebruiken om levens te redden en levensmiddelen te verstrekken. De nadruk ligt op snelheid en met al onze mogelijkheden reageren, waarbij prioriteit wordt gegeven aan het redden van levens."

2024
Kaart van Japan. Maizuru heeft een marinehaven, maar ook een vliegbasis van de Japanse marine. (Kaart: Google Maps, bewerkingen: Marineschepen.nl)

Bij het verlenen van de hulp wordt, in tegenstelling tot wat vaak bij internationale hulpverlening gebruikelijk is, niet gewacht tot vanuit de getroffen gebieden berichten zijn ontvangen met informatie waar precies behoefte aan is. De Japanse premier Fumio Kishida heeft opdracht gegeven om direct voeding en andere middelen naar het getroffen gebied te sturen. Ook is een taskforce opgericht, waar de drie defensie-onderdelen zitting in hebben.

Het epicentrum van de aardbeving lag op het schiereiland Noto. Vooral de kustplaats Wajima ondervond de gevolgen van de aardbeving. Die bracht daar veel schade toe. Reddingswerkers zijn daar aan het zoeken naar overlevenden onder de ingestortte gebouwen.



Noodhulp
De Japanse marineluchtvaartdienst zette direct na de aardbeving ook eenheden in. Volgens de Japanse marine werden een P-1 maritiem patrouillevliegtuig, een P-3C maritiem patrouillevliegtuig en een SH-60K helikopter ingezet om de eerste schade op te nemen.

De Japanse marine meldde vanochtend dat bovendien drie torpedobootjagers op pad zijn gestuurd om de schade in kaart te brengen, ook een helikopter heeft die opdracht gekregen. In het bericht op X worden geen namen van schepen genoemd, maar zijn wel foto's te zien van JS Asagiri, JS Setogiri en JS Sendai.

Hiuchi
Vanochtend: hulpgoederen worden geladen aan boord van de Hiuchi. (Foto: Japanse marine)

Het multifunctionele ondersteuningsschip Hiuchi (gelijknamige klasse) heeft vanochtend ook de haven van Maizuru verlaten, zo meldt de Japanse marine op X. Dat schip is beladen met hulpgoederen richting het zwaarst getroffen gebied gegaan. Bij dat gebied, het schiereiland Noto, zijn momenteel de Setogiri en Sendai te zien die hun AIS-locatiegegevens delen. Mijnenjager Hatsushima (Enoshimaklasse) is vanuit Maizuru onderweg.

Het grootste Japanse marineschip dat tot op heden is ingezet is het amfibische transportschip JS Ōsumi (gelijknamige klasse). De Ōsumi is ingericht om humanitaire hulp te verlenen en was in 2011 na de zware aardbeving aan de westkant ook ingezet. Nu is het schip vanuit Kure vertrokken om zwaar materieel te vervoeren, een afstand van ongeveer 730 km naar Maizuru en zo'n 1.000 km rechtstreeks naar het getroffen schiereiland. De Ōsumi passeerde rond 15:30 uur Nederlandse tijd de Straat van Kanmon , bij de stad Shimonoseki.


Foto's van de marinebasis Maizuru enkele dagen voor de aardbeving. Hier is duidelijk de helikoptercarrier Hyuga te zien. Ook op satellietbeelden van die dag is de Hyuga duidelijk waar te nemen.

Ervaring
Japan ligt op diverse breuklijnen en wordt vaak geconfronteerd met aardbevingen en de gevolgen ervan. Ook worden landen in de regio vaak getroffen door orkanen. De Japanse defensie heeft dan ook veel ervaring met grootschalige noodhulp. In 2011 en 2016 werd Japan getroffen door zware aardbevingen, waarbij die van 2016 vooral bekend werd door de tsunami die volgde en de kerncentrale bij Fukushima in de problemen bracht.

Na de aardbeving van 2011 zette de Japanse marine veertig schepen in en ongeveer driehonderd vliegtuigen. In totaal werden over een periode van vier maanden 100.000 militairen ingezet, ruim 19.000 mensen werden gered, 4,7 miljoen maaltijden werden geserveerd en bijna 33.000 ton water werd uitgedeeld.

De nieuwe helikoptercarrier Hyuga speelde een belangrijke rol bij de noodhulp.

Dat schip liep half december 2024 de haven van Maizuru binnen en lag er ook tijdens de aardbeving. Van inzet van dit schip is echter nog geen bericht ontvangen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen