Marineschepen.nl
 
   
 

Admiraal Kramer: "Ik zou vier patrouilleschepen in willen ruilen voor vier fregatten"


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-08-2019 | Laatst aangepast: 09-08-2019


Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer zou graag meer slagkracht willen voor de vloot. Dat zegt hij in een interview met (de inmiddels voormalige) marinevlogger Annelotte. De marine heeft momenteel vier patrouilleschepen van de Hollandklasse en zes fregatten. Twee van die zes fregatten worden vervangen.

Zeeland
Zr.Ms. Zeeland in juli op de Noordzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

In de laatste editie van 'Luister Uit' was Annelotte Zwart op bezoek bij vice-admiraal Kramer en vroeg zij hem of hij twee OPV's wilde verkopen in ruil voor een fregat. Nadat hij had uitgelegd dat de politiek de beslissingen neemt over aan- en verkoop van schepen en niet hij, wilde hij wel vertellen wat zijn advies zou zijn.



"Mijn advies als ik kijk naar de dreigingen in de wereld, is dat we weldegelijk moeten investeren in slagkracht, zodat je een geloofwaardige afschrikking op de mat kan leggen. OPV's zijn supernuttig, maar zitten wel in het lagere deel van het geweldspectrum. Meer de politietaken," zegt Kramer.



Nederland heeft momenteel zes fregatten, deze zijn wel geschikt voor oorlogvoering. Sinds halverwege de jaren '90 is het aantal fregatten vrijwel jaarlijks afgenomen van 20 fregatten naar zes in 2010. Er wordt momenteel wel nagedacht over vervanging van twee fregatten, maar van uitbreiding lijkt vooralsnog geen sprake. Het verkopen van de patrouilleschepen lijkt de enige methode om toch weer meer fregatten te krijgen. Hoeveel fregatten heeft Nederland
Het aantal "eskaderschepen" (fregatten, destroyers/ torpedobootjagers, kruisers) dat Nederland heeft gehad. In 15 jaar tijd, tussen 1995 en 2010, werd het fregattenbestand gedecimeerd. (Klik op de foto voor een vergroting, klik hier voor meer cijfers.)



Wat Kramer betreft worden dan geen twee OPV's ingeruild voor een fregat, maar zou hij de hele Hollandklasse willen verkopen: "En als het aan mij ligt zou ik niet twee voor één, maar zou ik best vier voor vier willen inruilen." Kramer verwees vervolgens naar toekomstige investeringen als Defensie doorgroeit richting de NAVO-norm van 2%: "Als ik zie hoeveel taken we met de marine nu hebben en hoe weinig fregatten we hebben en als [Nederland richting de NAVO-norm gaat], zou mijn pleidooi richting de CDS zijn: denk eens goed na of je niet meer slagkracht wil hebben. (...) En slagkracht is dan fregatten, onderzeeboten."



Het is al langer bekend dat de marine niet altijd gelukkig is met de beperkte flexibiliteit door het kleine fregattenbestand en patrouilleschepen die zich niet tegen vliegtuigen of raketten kunnen verdedigen (toenmalig Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Verkerk zei dat ook in 2015). Ook pleitte voorzitter van de KVMO KLTZ Marc de Natris in 2017 in de Tweede Kamer voor verkoop van de patrouilleschepen. Het is echter voor het eerst dat de Commandant Zeestrijdkrachten zich openlijk uitspreekt voor meer slagkracht en de optie om de OPV's 'in te ruilen' voor fregatten.



De patrouilleschepen werden overigens besteld na een ruil; M-fregatten werden verkocht zodat OPV's gekocht konden worden. De patrouilleschepen hebben sindsdien ook hun waarde bewezen op gebied van kustwachttaken, maar kunnen niet ingezet worden in gebieden waar een beperkt conflict uit de hand kan lopen. Hierdoor kwam in het verleden de antipiraterijmissie van Zr.Ms. Groningen in gevaar, toen terroristen in de buurt van het Suezkanaal actief waren een een Egyptisch kustwachtschip was aangevallen met raketten. Ook levert het bestand van vier patrouilleschepen op zes fregatten een probleem op als één van de fregatten onverwachts ingezet moet worden, want de vier patrouilleschepen kunnen het werk van de fregatten vaak niet overnemen.

Na een jaar en 75 marinevlogs is aan de wekelijkse marinefilmpjes van Annelotte Zwart een einde gekomen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hollandklasse