Marineschepen.nl
 
   
 

Foutje in Alle Hens: M-fregatten toch nog niet verkocht aan Chili


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-02-2019 | Laatst aangepast: 14-02-2019


In de column van VADM Kramer in de Alle Hens stond gisteren: "onze 2 M-fregatten gaan naar Chili", maar vandaag blijkt dat dat toch te stellig was. Er is alleen een intentieverklaring getekend. Volgens een woordvoerder zijn de contacten tussen Chili en Nederland heel pril.

Almirante Riveros
Almirante Riveros (ex-Tjerk Hiddes) in 2007 op de Noordzee. Of de Van Speijk en Van Amstel deze kleuren krijgen is nog helemaal niet zeker. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

"Onze 2 M-fregatten gaan naar Chili; één in 2024, het andere in 2027. Uiteraard gebeurt dat pas nadat we zelf nieuwe capaciteit in de haven hebben liggen," stond in de column van de vice-admiraal in de Alle Hens. Vanmiddag werd duidelijk dat die tekst niet klopt.
Volgens een woordvoerder stond in de originele column voor het intranet het genuanceerde verhaal, maar zijn door Kramer's "columnist de zinnen ingekort waardoor de nuance verdween" en het verkeerde beeld ontstond.Marineschepen.nl en De Telegraaf namen het, naar nu blijkt, onjuiste bericht van de Alle Hens over. Opmerkelijk genoeg verwijst VADM Kramer in zijn rectificatie-tweet naar Marineschepen.nl, maar deze website is niet verbonden met Defensie of de marine.Tekst Alle Hens later aangepast
Ondertussen is de tekst in de Alle Hens aangepast, zonder dat van een aanpassing melding is gemaakt. De nieuwe tekst luidt: "Onze 2 M-fregatten gaan zeer waarschijnlijk naar Chili; één rond eind 2024, de ander in 2027. Vice-admiraal De Waard (D-DMO) heeft tijdens zijn bezoek aan Chili een Letter Of Intent (LOI) getekend als beginpunt voor verdere onderhandelingen. Uiteraard gaan we pas definitief afstoten als we zelf nieuwe capaciteit in de haven hebben liggen."

Chili is al langer op zoek naar nieuwe fregatten. De M-fregatten zijn kandidaat, maar ook de Britse Type 23 fregatten en de Australische fregatten van de Adelaideklasse. Die laatste zijn voorzien van ESSM en SM-2 missiles. De inschatting die Marineschepen.nl eerder maakte was dat die favoriet zijn. Het is dus nog maar afwachten of het lukt om de M-fregatten te verkopen aan Chili.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Interesse in M-fregatten

Chili zoekt vervanging

Fairwind 2000