Marineschepen.nl
 
   
 

Marineschepen 'beschieten Odessa en Marioepol'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-03-2022 | Laatst aangepast: 18-03-2022


Na enkele dagen van verminderde activiteit rond de Russische marineschepen in de Zee van Azov, zijn de schepen nu voor verschillende zaken ingezet waaronder beschietingen. Zo zouden landingsschepen de stad Marioepol onder vuur hebben genomen. Ook zijn vanochtend twee marineschepen voor de kust van Odessa verschenen en zijn schoten gehoord.

Makarov
Admiral Makarov, een fregat van de Admiral Grigorovichklasse, in de Zwarte Zee. (Foto: Russische ministerie van Defensie)

Vanochtend waren er berichten op sociale media over beschietingen van Odessa vanuit zee. Twee Russische marineschepen zouden voor de kust zijn verschenen en op de stad Odessa hebben geschoten. Op beelden die via sociale media werden gedeeld, zijn twee vage silhouetten van marineschepen te zien. Een schip is te herkennen als een Admiral Grigorovichklasse fregat, zo'n fregat heeft een 100mm kanon waarmee het kustdoelen kan treffen.Vanaf Oekraïne zou zijn teruggeschoten.

Op andere beelden zijn inslagen van granaten voor de kust te zien. De beelden, gemaakt vanaf land, lijken het resultaat van Oekraïens kanonvuur te tonen. Er zijn op die beelden geen schepen te zien.

De Oekraïense verdediging kan weinig doen tegen de belagers vanuit zee. Van de antischipkruisvluchtwapens die Oekraïne zelf maakt, was er één gereed, maar daar is tijdens de oorlog niets meer over vernomen. Meer over waarom Oekraïne zich niet kan verdedigen tegen Russische marineschepen, zie dit artikel.

Odessa
Een schip vanochtend, gezien vanaf Odessa. Dit is een Admiral Grigorovichklasse fregat. (Foto: via EMPR.Media)

Beschietingen en transport
Volgens Oekraïense berichten zouden vier Russische landingsschepen gisteren de stad Marioepol vanuit de Zee van Azov hebben beschoten. Marioepol is inderdaad weer hevig beschoten, maar of daar inderdaad vier landingsschepen bij betrokken waren, is niet zeker. De Ropuchaklasse landingschepen zijn in staat om kustdoelen onder vuur nemen met hun 57mm of 76mm kanons (de latere schepen hebben een 76mm) en hun 120mm Grad MLRS-raketartillerie. Voor zover bekend zijn er echter twee Ropuchaklasse landingsschepen in de regio. De latere versies van de Alligatorklasse, hebben ook een 120mm Grad. Maar de twee Alligatorklasse schepen waarvan bekend is dat ze in de Zee van Azov zijn, de Saratov en Orsk, hebben die mogelijkheid niet.

Het zou echter ook mogelijk zijn dat er meer Ropucha's de Zee van Azov zijn ingevaren, zonder dat zij gespot zijn. De Orsk (Alligatorklasse) arriveerde gisteren in Berdyansk, niet ver van Marioepol, terwijl dit schip eerder deze maand nog voor de Krim was gezien.

In Berdyansk arriveerden meer Russische marineschepen. En op beelden is te zien dat er pantserwielvoertuigen van de Russische Marine Infanterie uit het ruim van het landingsschip worden getakeld.Doden onder marinepersoneel
Hoewel de Russische marineschepen voor zover bekend geen grote schade hebben opgelopen (het korvet dat zou zijn gezonken, is ongedeerd), is er wel Russisch marinepersoneel gesneuveld in de strijd. De hoogste Russische marineofficier die is omgekomen, is 'kapitein 1e rang' (vergelijkbaar met kapitein ter zee) Andrey Paly. Paly sneuvelde in Marioepol.

Binnen de Marine Infanterie zijn vanzelfsprekend veel meer militairen gesneuveld. Opvallend is dat het niet alleen gaat om Russen die dienden bij de eenheden die normaliter op de Krim zijn gestationeerd, maar ook om militairen uit andere regio's. Zo werd vorige week een bataljonscommandant van de 61e Marine Infanterie brigade uit Moersmansk gedood. Van de 336e Marine Infanterie brigade zijn meerdere doden geteld, zij zijn vanuit de Oostzee naar het slagveld gekomen. Onbekend is of zij de reis over land of zee hadden gemaakt.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Kan Oekraïne die ene troef tegen de Russische vloot inzetten?