De nieuwe Anti-Submarine Warfare Fregatten (ASWF) voor Nederland en België zullen worden uitgerust met radars van het Deense bedrijf Terma. Dat maakte Terma eerder deze maand zelf bekend. De Scanter 6002 radar is afkomstig uit de serie Scanter-radars van Terma en is gespecialiseerd in met name het detecteren van kleine dreigingen zoals drones op korte afstand.
Artist impression van de ASW-fregatten. De schepen hebben meerdere radars. Om bijvoorbeeld luchtdoelen op grote afstand te detecteren en aan te vallen, maken de schepen gebruik van radars van Thales. (Beeld: Defensie)
De twee nieuwe ASW-fregatten moeten vanaf 2029 de M-fregatten vervangen. Ze worden in Roemenië gebouwd door Damen in samenwerking met Defensie en andere bedrijven. Damen zal dan ook verantwoordelijk zijn voor de integratie van de radar op de schepen. RH Marine zal als systeemintegrator samenwerken met Terma om ervoor te zorgen dat deze integratie soepel verloopt.
Scanter 6002
De 6002 is een 2D-radar voor navigatie, kleine en laag vliegende doelen, maar ook voor kleine varende doelen zoals jetski's en varende drones.
De radar is vooral bedoeld om contacten dicht in de buurt nauwkeurig te detecteren en volgen. Het bereik van de radar is een kleine 20 tot 30 km en een kleine 2 kilometer de hoogte in.
Volgens Terma zelf is een ander sterk punt de prestaties van de radar in slechte weersomstandigheden.
Meer radars
De bestelling van de Scanter 6002 voor de ASW-fregatten, is de tweede bestelling van deze Deense radars voor Nederlandse marineschepen. In 2021 werd deze radar uit de 6000-serie ook geselecteerd door Naval Group voor de mijnenbestrijdingsvaartuigen voor Nederland en België.
De Terma Scanter 6002 aan boord van het Deense marineschip KDM Esbern Snare bij het verlaten van de haven van Amsterdam. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Scanter wordt niet alleen op schepen gebruikt. Zo zijn er in Nederland en België zeker 160 stuks aanwezig die worden gebruikt om drukke waterwegen te controleren en het scheepvaartverkeer te monitoren.
Terma heeft de Scanter 6002 ook geleverd aan de Franse marine (o.a. vliegkampschip Charles de Gaulle en FREMM-fregatten). De Duitse en Deense marines varen er ook mee. Deze radars zullen bovendien aan boord van de toekomstige Britse Type 26 en Type 31 geplaatst worden.
Terma
Het moederbedrijf van Terma werd in 1949 in Denemarken opgericht en het hoofdkantoor is nog altijd gevestigd in Lystrup (nabij Aarhus). Het bedrijf is echter steeds internationaler geworden. Ook in Nederland is Terma op meerdere terreinen een bekende naam.
Inmiddels levert het bedrijf al meer dan 20 jaar radarsystemen voor militaire doeleinden en koopvaardij aan verschillende landen. Zo zijn deze radars onder meer in Singapore, Maleisië, Vietnam, China en Hong Kong. In totaal zijn er wereldwijd al meer dan 3.0000 Scanter radarsystemen afgeleverd.
Auteur: Tobias Kappelle Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.