Marineschepen.nl
 
   
 

Na Japanse helikoptercrash botsen ook Maleisische marinehelikopters op elkaar


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-04-2024 | Laatst aangepast: 23-04-2024


In MaleisiŽ zijn vanochtend tien personen omgekomen toen twee marinehelikopters elkaar in de lucht raakten. De helikopters oefenden voor een show om de negentigste verjaardag, aanstaande vrijdag, van de Maleisische marine te vieren. De tien slachtoffers waren aan boord van de helikopter. Eťn persoon op de grond raakte lichtgewond. Het ongeluk volgt op een incident waarbij twee Japanse heli's, vermoedelijk, op elkaar botsten en in de oceaan verdwenen. Dat gebeurde afgelopen zaterdag.

AW139
Leonardo AW139HOM van de Maleisische marine. (Foto: Maleisische marine)

Het ging vanochtend om 09:32 uur op de marinebasis Lumut aan de Straat van Malakka mis. Zes helikopters van de Maleisische marine stegen op en vlogen richting het exercitieterrein toen twee heli's elkaar raakten, zo is te zien op beelden die veelvuldig zijn gedeeld via social media. Het ging om een Eurocopter Fennec en een Leonardo AW139HOM.De twee helikopters stortten direct neer, de AW139 kwam terecht in een voetbalstadion van de marine en de Fennec nabij het marinezwembad van de basis. Een militair die daar aan het zwemmen was, raakte lichtgewond.

Aan boord van de helikopters waren tien personen. Volgens de Maleisische marine zou het gaan om zeven bemanningsleden en drie passagiers. De passagiers waren een matroos en twee onderofficieren.De Maleisische minister van Defensie zei in een interview met de tv-zender CNA dat het de derde keer was dat de helikopters oefenden voor de feestelijkheden van vrijdag. De viering van het negentigjarig bestaan van de marine, inclusief de open dag aan boord van de schepen, is afgelast en wordt vervangen door een gebed.

De marine had zes Fennec's en drie AW139-helikopters. De Fennec is een lichte helikopter die ingezet kan worden voor verkenningsmissies en, voorzien van raketwerper, ook gebruikt kan worden voor aanvallen. Dit toestel is sinds 2004 in gebruik in MaleisiŽ. De AW139's zijn maritieme transporthelikopters en werden twee jaar geleden door het Italiaanse bedrijf Leonardo geleverd aan MaleisiŽ.Helikopterbotsing Japan: een dode, zeven vermisten
Het helikopterongeluk in MaleisiŽ is het tweede ongeluk met marinehelikopters in korte tijd. Zaterdagavond belandden twee SH-60K-helikopters in zee, een kleine 300 kilometer uit de kust in de Stille Oceaan. De helikopters opereerden vanaf Japanse marineschepen. Aan boord waren acht personen. Eťn stoffelijk overschot werd al snel gevonden, zeven anderen zijn nog vermist.

De oorzaak van dat ongeluk is niet bekend, maar omdat brokstukken van beide helikopters naast elkaar in zee werden aangetroffen, wordt een botsing vermoed. Volgens de Japanse marine zou eerst met een van de twee heli's het contact zijn verloren en een minuut later volgde een noodsignaal van het andere toestel. Er zouden bovendien geen andere schepen of vliegtuigen in de buurt zijn geweest. De helikopters vlogen buiten het bereik van de radars op land en van de schepen. Ter plaatse is het ruim vijf kilometer diep.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen