Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Pelikaan klaar voor hulp aan Ha´tiDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-10-2016 | Laatst aangepast: 09-10-2016


Het ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine voor het Caribisch Gebied Zr.Ms. Pelikaan is klaar om noodhulp te verlenen aan Ha´ti. Het eiland werd eerder deze week getroffen door orkaan Matthew, bijna 900 mensen zijn daardoor om het leven gekomen. Ook stationsschip Zr.Ms. Holland is klaar om te helpen. Beide schepen wachten op de opdracht om te vertrekken.

Matthew Haiti
"Noodhulp bij Ha´ti. Zr.Ms. Pelikaan is er gereed voor. Wachten op opdracht." Twitterde de commandant van Zr.Ms. Pelikaan, LTZ1 Menno van der Eerden gisteren. (Foto: @m_vd_eerden)

Aan boord van Zr.Ms. Pelikaan is de afgelopen dagen koortsachtig gewerkt om voor hulpverlening ingezet te kunnen worden in Ha´ti. Het 65,5 meter lange schip is in Willemstad, Curacao, volgeladen met eten en drinken, bovendien zijn de nodige voertuigen aan boord gebracht. De verwachting is dat het schip op zeer korte termijn vertrekt richting het 1200 kilometer noordelijker gelegen Ha´ti. Ook het patrouilleschip Zr.Ms. Holland, dat sinds vorige week stationsschip is, is gereed.Matthew: zwaarste storm in tien jaar
Dat land werd afgelopen dinsdag, net als Cuba, Jamaica en de Dominicaanse Republiek, getroffen door de zwaarste storm die in tien jaar tijd over het gebied raasde. Ha´ti werd verreweg het hardst geraakt, in het extreem arme land is nauwelijks bescherming voor de vele inwoners. Door de primitieve landbouw ontstaan bovendien al snel modderstromen. Het dodental is na orkaan Matthew snel gestegen en kruipt nu richting de 900, de laatste dagen zijn er ook slachtoffers bijgekomen door cholera. Ha´ti heeft na de ramp direct om hulp gevraagd.

Gigantische hulp vanuit zee
Hulp is nodig en met name vanuit zee en via de lucht. Volgens de BBC is vooral het zuiden van Ha´ti verwoest en zijn de dorpen daar onbereikbaar over land. Er is al veel hulp onderweg. Behalve hulporganisaties zijn ook marineschepen op pad gestuurd. Dit keer zijn het niet de minste.Zo zette het vliegkampschip USS George Washington (Nimitzklasse) met 171 mariniers en vijf MV-22 Osprey tiltrotor vliegtuigen direct koers naar het eiland vooruitlopend op de opdracht om hulp te verlenen. Ook het hospitaalschip USNS Comfort werd voorbereid op inzet.

Het amfibische transportschip USS Mesa Verde (San Antonioklasse) zal vanochtend arriveren met 250 mariniers en drie reusachtige CH-53E Sea Stallion helikopters. Vannacht verliet het amfibische aanvalsschip (lees: vliegkampschip) USS Iwo Jima van de Waspklasse de haven met 225 pallets met goederen en 500 mariniers richting Ha´ti.Lees ook: Informatiepagina over Zr.Ms. PelikaanExpertise
Vergeleken met deze gigantische inzet, is de hulp die Zr.Ms. Pelikaan en Zr.Ms. Holland kunnen bieden piepklein. Maar Ha´ti kan alle hulp gebruiken en bovendien is vooral de Pelikaan gespecialiseerd in het verlenen van noodhulp. Dat geldt in zekere zin ook voor de Holland, want het is gebruikelijk dat de bemanning van het stationsschip voorafgaand aan de reis naar de West zogenaamde disaster relief oefeningen doet in Engeland.

Voor de Pelikaan is het in ieder geval niet de eerste keer dat het in Ha´ti zal worden ingezet. In 2010 was dat na de zware aardbeving aldaar.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
PELI naar Ha´ti na aardbeving
Zr.Ms. Pelikaan