Marineschepen.nl
 
   
 

Raket blijft steken; inzet Belgisch fregat Rode Zee uitgesteld


Door: Kasper Goossens
Bericht geplaatst: 13-04-2024 | Laatst aangepast: 13-04-2024


Afgelopen week vond een incident plaats aan boord van het Belgische fregat Louise-Marie. Bij een oefening op het neerhalen van een drone bleef een luchtafweerraket steken in de lanceerbuis. Ook andere afweermiddelen zouden er niet in geslaagd zijn de oefendrone neer te halen. Als gevolg hiervan wordt de inzet van het fregat in de Rode Zee uitgesteld.

LOMA
BNS Louise Marie op archiefbeeld. Het M-fregat voer aanvankelijk (sinds 1991) als Hr.Ms. Willem van der Zaan in Nederlandse dienst. Nederland heeft ook nog twee M-fregatten en ook zij maken gebruik van de Sea Sparrow. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De Louise-Marie zou volgens de plannen op 12 april de passage door het Suez-kanaal maken. Eens in de Rode Zee, maakt het deel uit van Operatie Aspides, de missie die de koopvaardijvloot in de regio moet beschermen tegen aanvallen van de Houthi-rebellen. Het schip zou deze missie combineren met Operatie Agenor, het initiatief om de maritieme veiligheid in de Perzische Golf en Straat van Hormuz te vergroten.



Maar die missie wordt nu uitgesteld. Aan de basis ligt een incident tijdens een training afgelopen week. In bijzijn van admiraal Michel Hofman, de Chief of Defence van de Belgische strijdkrachten, werd een drone-aanval gesimuleerd; het type aanval dat het schip in de Rode Zee hoogstwaarschijnlijk ook krijgt te verduren.



Daar liep het echter fout: een RIM-7 Sea Sparrow-luchtafweerraket slaagde er niet in gelanceerd te worden, en bleef vastzitten in de lanceerbuis. Volgens onze informatie zouden ook de andere afweermiddelen er niet in geslaagd zijn de oefen-drone tegen te houden. De Louise-Marie beschikt naast 16 lanceercellen voor Sea Sparrows nog over een Oto Melara 76mm-snelvuurkanon, een Goalkeeper-close-in weapon system en machinegeweren. Speciaal voor de ontplooiing in de Rode Zee werden ook een Dillon M134D-minigun, Colt C8-geweren uitgerust met Smart Shooter en Benelli M4 Shotguns aan boord meegenomen.

Nato Sea Sparrow
Succevolle lancering van een Nato Sea Sparrow, vanuit een Mk 48 Mod 1 VLS. (Foto: CAVDKM)

Als gevolg van het incident wordt missie in de Rode Zee voor onbepaalde duur uitgesteld. “Momenteel blijft het fregat in de Middellandse Zee. De boordcommandant en de generale staf hebben beslist de trainingsperiode van het fregat te verlengen als gevolg van eerdere trainingen en technische testen die voorlopig niet het volledig beoogde resultaat bereiken. De geïdentificeerde tekortkomingen worden momenteel geanalyseerd en de nodige bijsturing zal gebeuren met het oog op het verderzetten van de opdracht richting het operatietoneel. Voor Defensie is de veiligheid en de voorbereiding van ons personeel en onze capaciteiten essentieel. Er zullen geen compromissen worden gemaakt op dat vlak”, zo verklaart de Belgische Defensie in een reactie aan Marineschepen.nl

Ongeveer een maand geleden vertrok het schip uit Zeebrugge. Onderweg voer het fregat samen met Zr. Ms. Tromp, en werkten beide schepen ook gezamenlijke trainingen af, onder meer op de NAVO-schietstand voor de kust van Kreta. Nadien sloot de Louise-Marie ook aan bij SNMG2, de NAVO-snelle-reactiemacht in de Middellandse Zee, voor een havenbezoek aan het Kroatische Dubrovnik. Dat leert een Facebook-bericht op de pagina van het schip op 28 maart. Ook nadien bleef het nog in de Middellandse Zee trainen. Wanneer het fregat alsnog naar de Rode Zee gaat, is voorlopig onduidelijk.

Kasper Auteur: Kasper Goossens
Kasper schrijft sinds november 2023 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Eerder werkte hij onder meer voor de Belgische nieuwswebsite Business AM, waar hij zich specialiseerde in defensie en geopolitiek. Wekelijks bundelt hij de belangrijkste gebeurtenissen in deze sectoren in een nieuwsbrief op Substack, 'Defense in Brief'. Kasper studeerde Journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Maand na aankondiging veel onduidelijkheid Rode Zee-missie Belgisch fregat

België stuurt fregat Louise-Marie naar Rode Zee

Mogelijk Belgisch fregat naar Midden-Oosten