Marineschepen.nl
 
   
 

Rusland oefent op vier zeeën tegelijk


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-02-2022 | Laatst aangepast: 16-02-2022


Het zijn drukke dagen voor de Russische marine. Vanuit Moskou komen er weliswaar geluiden die wijzen op ontspanning, maar ondertussen zijn geen Russische marineschepen teruggekeerd naar hun eigen wateren. De combinaties van de verschillende vloten in de Zwarte Zee en Middellandse Zee, de grote oefening in de Barentszzee en de bijzondere oefening bij Vladivostok, maakt dat de activiteiten extra interessant zijn om te volgen.

Peter de Grote
Pyotr Velikiy, nucleaire kruiser van de Kirovklasse, op archiefbeeld. Dit schip heeft een waterverplaatsing van 28.000 ton en is 252 meter lang. Het schip heeft ruimte voor 20 antischipraketten en 160 luchtverdedigingsraketten in de lanceerinrichtingen. (Foto: Russische marine)

Vooral de oefeningen in de Zwarte Zee zijn natuurlijk interessant in verband met de crisis rond Oekraïne. Zoals bekend hebben zes landingsschepen uit de Oostzee Vloot en Noordelijke Vloot de marine in de Zwarte Zee versterkt, maar er zijn ook schepen uit de Middellandse Zee teruggekeerd. Het gaat dan om een Kiloklasse onderzeeboot en sinds vanochtend is korvet Dmitry Rogachev (Bykovklasse) weer in de thuiswateren van de Zwarte Zee.



Oefeningen in de Zwarte Zee
In de Zwarte Zee gingen afgelopen weekend, volgens de Russische marine, meer dan 30 schepen naar zee vanuit Sebastopol en Novorossiysk om te oefenen. Onder deze schepen bevinden zich Slavaklasse kruiser Moskva en de fregatten Admiral Essen en Admiral Makarov (Admiral Grigorovichklasse). De Russische marine toonde beelden van diverse schietoefeningen. Daarnaast zouden de schepen met Be-12 Mail watervliegtuigen en helikopters geoefend hebben op de bestrijding van onderzeeboten. Samen met eenheden op land wordt, geoefend op aanvallen met raketten, artillerie en bommen op zee-, kust- en luchtdoelen.

Hoewel Rusland de grootste amfibische vloot heeft verzameld in de Zwarte Zee in decennia, worden deze schepen niet expliciet genoemd en is onbekend waar ze zich precies bevinden.





Oefeningen in Noorse EEZ
Landingsschepen, een kruiser en destroyers van de Noordelijke Vloot zijn weliswaar naar het verhitte zuiden getrokken, de achtergebleven schepen zijn echter niet de minste. Namelijk onder hen bevinden zich de nucleaire kruiser Pjotr Velikiy en het fregat Admiral Gorshkov. De Velikiy (Kirovklasse) behoort met de zusterschepen tot de zwaarstbewapende oppervlakteschepen ter wereld en de Gorshkov kennen we vooral als lanceerplatform van de eerste Zircon hypersone raketten (Mach 9).

Met ongeveer 20 andere schepen zijn beide voor oefeningen naar zee vertrokken. Deze oefeningen zijn gisteren begonnen en duren tot en met in ieder geval komend weekend. Volgens Rusland ligt de nadruk op de onderzeebootbestrijding, maar de aanwezigheid van de Pjotr Velikiy, de Gorshkov en de verplaatsing van vliegtuigen die kernraketten kunnen lanceren naar Kaliningrad en de Middellandse Zee doet vermoeden dat ook de nucleaire oefening Grom zal gaan beginnen. Bij Grom-2019 werd niet alleen geoefend op een kernaanval, maar werd die gecombineerd met lanceringen van conventionele kruisvluchtwapens. Er werden bij die oefening die zich uitstrekte van de Barentszzee tot de Stille Oceaan 213 raketten gelanceerd, waaronder Kalibr-kruisvluchtwapens. Mogelijk dat nu ook oefeningen met de Zircon op het programma staan.

De belangrijkste platformen voor een strategische nucleaire aanvallen zijn natuurlijk de Russische SSBN's, de onderzeeboten met ballistische raketten. De posities van deze onderzeeboten behoren echter tot de strategische geheimen van Rusland. Maar dat er een nucleaire oefening aan zit te komen, is welhaast zeker. Het Russische persbureau Tass (in handen van de Russische Staat) had in januari "van bronnen vernomen" dat begin 2022 Grom weer op het programma staat.

Wat in ieder geval voor de buitenwereld zichtbaar is, is dat voor deze oefening een groot zeegebied als oefengebied is gemarkeerd. Het zou zelfs gaan om het grootste oefengebied in de Barentszzee sinds de Koude Oorlog. Het oefengebied heeft een lengte van 1.000 km en strekt tot in de Exclusieve Economische Zone van Noorwegen.

Ofschoon de positie van de Russische SSBN's geheim is, is wel de verwachting dat Rusland deze onderzeeboten in conflictsituaties vooral in de Barentszzee en Arctische Oceaan houdt. Vanuit deze wateren kunnen hun kernraketten doelen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten bereiken. Deze strategische capaciteit wil Rusland beschermen tegen NAVO-onderzeeboten, vliegtuigen en schepen die de Russische SSBN's willen uitschakelen in een oorlogssituatie. En daar ligt vermoedelijk de link met de onderzeebootbestrijdingsoefening en het grote zeegebied dat is afgezet om raketten te lanceren.


'In het diepste geheim' was even uitverkocht, maar de achtste druk is nu leverbaar via onder andere Bol.com.

Hoog bezoek
Gisteren landden op de Russische luchtmachtbasis in Syrië Tu-22M3 Backfire strategische bommenwerpers en MiG-31K Foxhound's, beide typen zijn in staat om de ballistische raket Kinzhal te lanceren. In de Middellandse Zee zijn Russische marineschepen van de Noordelijke Vloot, Zwarte Zee Vloot en Pacifische Vloot actief, waaronder Slavaklasse kruisers Varyag en Marshal Ustinov, destroyers Admiral Tributs en Vice-admiral Kulakov (Udaloy) en Admiral Kasatonov (Gorshkovklasse). Volgens het Russische ministerie van Defensie gaat het om 15 schepen.

Op beelden van de Russische marine is te zien dat de Russische samengestelde vloot bezoek krijgt van de minister van Defensie generaal Sergei Shoigu en verwelkomd wordt door de commandant van de marine admiraal Nikolai Yevmenov.

La Pérouse Straat
Steregushchiyklasse korvetten in de La Pérouse Straat. (Foto: Russische marine)

Pacifische Vloot door het ijs
De Japanse marine verstuurde gisteren een persbericht met foto's van 24 Russische schepen die achter een ijsbreker ten noorden van Japan, via de Japanse Zee, naar de Zee van Ochotsk voeren. Deze schepen namen later deel aan een schietoefening, zo meldde het Russische ministerie op haar website.





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Grootste kruiser weer naar zee