Marineschepen.nl
 
   
 

Grootste drugsvangst Zr.Ms. Groningen in bijna negen jaar maakt van patrouilleschip grootste drugsbuster van de marine


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-08-2022 | Laatst aangepast: 16-09-2022


Zr.Ms. Groningen blijft maar drugstransporten onderscheppen in het Caribisch gebied. Afgelopen dinsdag was het weer raak, zo laat Defensie weten. Dit keer waren het zelfs twee drugsvangsten op één dag (of eigenlijk wel drie). Bij de tweede drugsvangst haalde de Groningen 2300 kilo cocaïne 'van de straat'. Sindsdien is de Groningen de grootste drugsbuster van de Koninklijke Marine.

GRON
Zr.Ms. Groningen op archiefbeeld in de West. (Foto: Defensie)

Na 2021 lijkt ook 2022 een succesvol counterdrugs-jaar te worden voor de marine en kustwacht in het Caribisch gebied, zo blijkt uit de statistieken die Marineschepen.nl bijhoudt. Het gemiddelde aantal cocaïnevangsten, waar een stationsschip bij betrokken was, neemt al zo'n tien jaar gestaag toe. Dit jaar is ook de gemiddelde hoeveelheid per vangst hoger.



Die stijging is mede te danken aan de vangst van afgelopen dinsdag, de grootste cocaïnevangst in ruim negen jaar, toen de Holland in 2013 zo'n 3200 kilo cocaïne pakte.

Dinsdagochtend zetten de snelle FRISC's van de Groningen de achtervolging in nadat het Maritiem Operatie Centrum van de Kustwacht Caribisch gebied melding had gemaakt van een verdacht vaartuig. De go-fast werd gestopt, de drugs was door de vijf verdachten overboord gegooid, maar kon weer worden opgevist. Het betrof 450 kilo cocaïne en 100 kilo marihuana.



Al snel na die eerste vangst werden twee andere go-fasts gespot. Deze twee lagen naast elkaar "voor een tankstop", zo meldt Defensie.nl, en zo kon een dubbele vangst worden gedaan. "Toen de verdachten doorkregen dat de Groningen op hen af kwam, dumpten zij hun waar in een van de boten en gingen er in de andere vandoor." De Groningen opereert momenteel zonder NH-90, maar wist de go-fast met de verdachten te achterhalen dankzij de FRISC's. De go-fast stopte ondanks waarschuwingen niet, waarna de buitenboordmotor stuk werd geschoten.

In de achtergelaten go-fast trof de bemanning van de Groningen 2300 kilo cocaïne aan. De drugs en verdachten van de beide vangsten werden overgedragen aan de autoriteiten te Bonaire.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.




Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Er was een fout geslopen in de statistieken van de aantallen drugsvangsten per schip waar onderstaande alinea op was gebaseerd. De alinea is op 16 september 2022 aangepast.

Groningen drugsbuster nummer 1
Eind vorig jaar zette Zr.Ms. Holland een recordreeks aan drugsvangsten neer toen in vier weken tijd zeven drugstransporten werden onderschept. Met die opeenvolgende onderscheppingen werd het record van de Groningen uit 2020 verbroken, destdijs ging het om in een maand.

De teller van de huidige reeks van de Groningen staat op zes in vier weken tijd, daarmee is dus wel het eigen 'scheepsrecord' uit 2020 verbroken. Het stationsschip heeft sinds het arriveerde in de West negen onderscheppingen gedaan, waarvan drie met de eerste bemanning. In juli werd de bemanning gewisseld en sindsdien zijn de zes opeenvolgende vangsten gedaan. In totaal heeft het schip 9.100 kilo drugs gevangen.

De Groningen is wel het schip dat de meeste aantal drugsvangsten heeft gedaan van alle Nederlandse marineschepen, blijkt uit de telling van Marineschepen.nl. Zr.Ms. Groningen heeft 24 onderscheppingen gedaan, de Holland staat op de tweede plaats met 18 drugsbusts.

Ook is er geen Nederlands schip dat zoveel drugs wist te onderscheppen: 20.774 kg. Dinsdag passeerde het patrouilleschip mijnenjager Zr.Ms. Schiedam en M-fregat Hr.Ms. Abraham van der Hulst. Beide schepen hadden (voornamelijk op de Atlantische Oceaan) 20.000 kilo drugs onderschept in 1996 en (deels) in 2002. Dat ging toen om hasj.

Zolang Zr.Ms. Groningen in de West blijft zal het schip verder uitlopen op de Schiedam en de Van der Hulst. Het najaar, vooral september en november, is doorgaans een drukke periode.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Dode bij drugsonderschepping