Marineschepen.nl
 
   
 

Technische problemen vliegdekschip HMS Prince of Wales direct na groots vertrek


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-08-2022 | Laatst aangepast: 30-08-2022


HMS Prince of Wales, de jongste van de twee Queen Elizabethklasse vliegkampschepen, kampt met technische problemen en ligt ten anker in de buurt van de marinehaven van Portsmouth dat het schip zaterdag achter zich had gelaten. De Prince of Wales was vertrokken voor een reis van drie maanden naar onder andere Canada en de VS.

HMS Prince of Wales
HMS Prince of Wales, Queen Elizabethklasse tijdens het vertrek zaterdag. (Foto: Britse marine)

Het vertrek was zaterdag groots toen de bemanning werd uitgezwaaid door familie, vrienden en bezoekers van het Victorious Festival tijdens een optreden van de Sugababes. Het leverde mooie beelden op. Zo leek het met het vertrek toch goed te zijn gekomen.De Prince of Wales had namelijk vrijdag moeten vertrekken, escorte HMS Richmond (een Type 23-fregat) had Devonport al achter zich gelaten. Maar het vliegkampschip moest het vertrek uitstellen naar zaterdag wegens technische problemen. Over de aard van die problemen wilde de Britse marine niets zeggen.De afsluitende woorden "When I go round baby, when I go" en bijbehorende klanken uit de oude hit Round round van de Sugababes waren nog geen uur van het vliegdek van de Prince of Wales gegleden, toen de carrier ten zuiden van het eiland Wight aankwam, waar het vervolgens enige tijd heen en weer voer. Zondag liet het schip daar het anker vallen.

Volgens UK Defence Journal heeft de Prince of Wales een probleem met de stuurboordschroefas (de carrier heeft twee schroefassen). Er zou ook onderzoek zijn gedaan door een duiker.

Sinds gistermiddag ligt het vliegkampschip ten anker ten zuiden van de Isle of Wight. Het is onbekend wat nu de status is en of het schip terug moet keren naar Portsmouth voor reparaties. De Britse marine zegt te verwachten dat het schip de "komende dagen" de reis kan vervolgen.Westland 22
De plannen zijn groots voor de reis van het schip. In een persbericht vlak na vertrek sprak de Royal Navy zelfs van een "landmark mission" voor het jongste Britse vliegkampschip en de F-35B vliegtuigen. De Prince of Wales zou, met HMS Richmond en tanker RFA Tideforce, de resterende maanden van het jaar aan de overkant van de Atlantische Oceaan spenderen. Havens in Canada (Halifax), de VS (New York) en het Caribisch gebied stonden op het programma. Een belangrijk onderdeel is het oefenen met de vliegtuigen aan boord, samen met de Amerikaanse collega's.

Westland 22, zoals de naam van de reis is, moest drie maanden duren. Maar dit programma komt mogelijk onder druk te staan.

HMS Prince of Wales
HMS Prince of Wales maandag 29 augustus om 1100 uur Nederlandse tijd, nog altijd ten anker bij het eiland Wight vlak voor Portsmouth. (Beeld: Marinetraffic.com)

Meer issues
HMS Prince of Wales heeft vaker problemen gehad, hetgeen niet ongewoon is voor nieuwe schepen. De carrier werd in 2019 in dienst gesteld en werd na de proefvaarten en wat korte reisjes in mei 2020 getroffen door een lekkage. Deze zou klein zijn geweest, gevolgd door een grote lekkage eind 2020. Bij laatstgenoemde probleem ontstond schade aan bekabeling. De reparaties werden in het voorjaar van 2021 afgerond en kostten 3,3 miljoen pond. Door deze problemen ging een streep door de Amerika-reis, Westland 21.

Na een opwerkperiode die startte in mei volgde een jaar met onder andere de eerste landingen met F-35B's, een bezoek aan Gibraltar, deelname aan een grote NAVO-oefening boven de poolcirkel en aan een NAVO-oefening bij Spanje. Begin dit jaar nam de carrier de rol op zich van het vlaggenschip van de NATO Response Force.

In een eerdere versie van dit artikel werd gesproken van een vertrek op zondag, maar het schip is zaterdag vertrokken. Dat is aangepast.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

HMS Prince of Wales