Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Tromp naar Oostzee-oefening waarin Russische aanval centraal staat


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-09-2023 | Laatst aangepast: 03-09-2023


Vanmiddag heeft het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Zr.Ms. Tromp Den Helder verlaten om aan te sluiten bij het permanente NAVO-eskader SNMG1. Met dat eskader zal het fregat deelnemen aan de grote Duitse oefening Northern Coasts in de Oostzee. Centraal in deze oefening staat het afslaan van een Russische aanval.

Tromp
Zr.Ms. Tromp op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Zr.Ms. Tromp zal drie maanden opereren onder de vlag van Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). SNMG1, sinds begin dit jaar onder leiding van de Duitse flottillen admiral Thorsten Marx aan boord van vlaggenschip FGS Hessen (Type 124), zal weer actief zijn in de Noordzee, Oostzee en Atlantische Oceaan.Volgende week zal het NAVO-eskader deelnemen aan Northern Coasts 2023. Dat is een grote Duitse oefening, die gehouden wordt sinds 2007, waar dit keer 3.200 militairen, 30 schepen en onderzeeboten, en 15 vliegtuigen uit 14 landen aan mee gaan doen. Het grootste deel van de oefening vindt plaats in de wateren nabij Estland en Letland, twee Baltische staten die zich al tijden zorgen maken om Rusland en in een oorlogssituatie volledig afhankelijk zullen zijn van de zee.

De deelnemende eenheden zullen, zo tekende persbureau Reuters op uit de mond van de commandant van de Duitse marine vizeadmiral Christian Kaack, gezamenlijk oefenen hoe te reageren op een Russische aanval in de regio.

In Northern Coasts zit ook een boodschap verpakt: "We sturen een duidelijke boodschap van waakzaamheid naar Rusland: not on our watch", zei Kaack op een persconferentie eerder deze week. "Geloofwaardige afschrikking bestaat ook uit het vermogen om aan te kunnen vallen."Behalve landen uit de Oostzee, waaronder Zweden, doen ook schepen van marines uit andere gebieden mee. Ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten sturen eenheden. Gisteren voer het amfibische transportschip RFA Mounts Bay (Bayklasse) de Oostzee in. Namens de VS zal het amfibisch transportschip USS Mesa Verde (San Antonioklasse) deelnemen.

Voor Zr.Ms. Tromp en bijbehorende NH90-helikoptet zal het dus de eerste oefening zijn tijdens deze NAVO-reis. Een andere oefening die op het programma staat, zo schreef Defensie in een persbericht, is Allied Warrior. Behalve de Tromp, maakt ook mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen deel uit van een NAVO-eskader: SNMCMG1. Dat schip vertrok al eerder en startte met de oefening Sandy Coast in Nederlandse wateren.

Northern Coasts wordt op 23 september afgerond, Zr.Ms. Tromp is in december weer terug in Den Helder.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Tromp lanceerde raketten