Marineschepen.nl
 
   
 

Marineschip in brand door raketaanval bij Jemen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-06-2018 | Laatst aangepast: 16-06-2018


Woensdag is een marineschip van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voor de kust van Jemen aangevallen, dat meldden media in de VAE gisteravond. Het schip zou in brand staan. Er is verder weinig informatie. In eerste instantie zou het gaan om een van de nieuwe Baynunah-korvetten, maar waarschijnlijker is dat het om een landingsvaartuig gaat.

Baynunah
Al-Dhafra -met reclamestickers- in 2015 tijdens de defensiebeurs NAVDEX. (Foto: Mztourist CC BY-SA 4.0)

Ruim een week wordt door de coalitie onder leiding van Saudi-ArabiŽ hard gevochten om de havenstad Hodeidah, Jemen. De havenstad is in handen van de rebellen die al jaren strijden tegen de Jemenitische regering. Bij de slag om de haven van Hodeidah zouden afgelopen weekend meer dan 600 mensen zijn omgekomen. De internationale coalitie, waar de VAE ook deel van uitmaken, voerden aanvallen uit met gevechtsvliegtuigen en marineschepen. De schepen zouden vanaf zee met hun kanons op landdoelen hebben gevuurd.Landingsvaartuig
De website Business Insider meldt dat het volgens een bron gaat om een landingsvaartuig. De rebellen hadden zelf al verklaard dat zij een schip hadden getroffen dat bezig was met het afzetten van militairen en hun materieel. Zij zeiden dat het om een amfbische landing ging met twee landingsvaartuigen.

Gelet op de doorgaans zeer beperkte verdediging is het aannemelijker dat een dergelijk schip is getroffen dan een van de nieuwe korvetten.Nieuw
Zeker sinds 2016 zet de VAE de nieuwe Baynunahklasse korvetten in tegen de Houthi rebellen. Deze schepen van de Franse scheepswerf CMN, zijn moderne schepen met 'stealth- eigenschappen', en werden vanaf 2011 in dienst gesteld. De schepen hebben een lengte van 71,3 meter en een waterverplaatsing van 930 ton. Zij zijn ontworpen voor de kustwateren en hebben een stevige bewapening voor hun grootte. Indien een van de Baynunah-korvetten betrokken was bij Naval Gunfire Support op Hodeidah, zal dat zijn gebeurd met het Oto Melara 76mm Super Rapide kanon.

Voor luchtverdediging beschikken zij over acht ESSM-raketten en RAM block 1A raketten voor nabijverdediging, plus de nodige Westerse systemen voor elektronische oorlogvoering. Meerdere systemen zijn moderner dan die de Nederlandse marine heeft.
Volgens de eerste onbevestigde berichten zou een van deze schepen getroffen zijn door kruisvluchtwapens.Als de aanval inderdaad op een Baynunahklasse korvet is uitgevoerd is dat uniek te noemen. De marineschepen van de Arabische coalitie die tot op heden waren aangevallen, betroffen oudere schepen of transportschepen. Dit is de eerste aanval op een modern marineschip dat voorzien is van (grotendeels) Europese sensoren en wapensystemen. Vele marines, zeker in Arabische landen, zullen geÔnteresseerd zijn in wat er mis is gegaan. Een korvet van de Baynunahklasse is ontworpen om een aanval met meerdere kruisvluchtwapens af te kunnen slaan.

De VAE heeft echter meer (nieuwe) schepen, waaronder tanklandinschepen die bedoeld zijn voor amfibische operaties. Het land beschikt eveneens over een reeks patrouilleschepen, waaronder twee nieuwe die door Damen zijn gebouwd, al zijn zij bedoeld voor kustwachttaken nabij de VAE.Meerdere aanvallen, meerdere schepen
Het is overigens niet de eerste keer dat marineschepen in die wateren door rebellen zijn aangevallen. In oktober 2016 werd een marineschip van de VAE in brand geschoten door kruisvluchtwapens van de rebellen, een week later volgden meerdere aanvallen op Amerikaande marineschepen. Zij wisten de aanvallen wel af te slaan. Eind januari 2017 werd een oud fregat van Saudi-ArabiŽ met succes aangevallen door drie bootjes met explosieven. Ook zijn meerdere civiele schepen aangevallen.

Update 16-6: Nog steeds is er weinig informatie over wat er exact gebeurd is. Aanvankelijk werd op deze pagina alleen vermeld dat mogelijk een Baynunahklasse korvet was aangevallen. De -logischere- optie, gebaseerd op wat Business Insider meldde, van een getroffen landingsvaartuig is later toegevoegd.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen