Marineschepen.nl
 
 
 

Eerste trailer anti-piraterijfilm "Captain Phillips"

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 10-05-2013

In 2009 voer kapitein Richard Phillips met zijn koopvaardijschip Maersk Alabama 440 km uit de Somalische kust toen plots piraten opdoken. De bemanning kon de aanval niet afslaan, maar het schip wel onbestuurbaar maken, waarna de piraten met de kapitein in een reddingboot stapten. Over deze gebeurtenis verschijnt op 21 november de film Captain Phillips. En natuurlijk over de Amerikaanse marine die de kapitein op onverwachte manier wist te bevrijden. Deze week kwam de trailer uit.


Trailer Captain Phillips. De film is vanaf 21 november in de Nederlandse bioscopen te zien.

Succesvolle bevrijding
Toen Phillips met vier gewapende piraten in de reddingboot van de Maersk Alabama wegdreef, voer de Amerikaanse destroyer USS Bainbridge (Arleigh Burke klasse) op maximale snelheid richting de Maersk Alabama. Omdat de Bainbridge alleen een Scan Eagle (een UAV, onbemand vliegtuigje) aan boord had, werd ook de hulp van het fregat USS Halyburton (OH Perry klasse) ingeroepen dat maar liefst twee boordhelikopters had. De marineschepen bleven op afstand, buiten bereik van de AK-47's die de piraten bij zich hadden, terwijl een P-3 Orion de overdekte reddingboot bleef volgen.De situatie leek steeds verder uit de hand te lopen, nadat piraten meerdere keren schoten losten. De eerste keer op Richard Phillips, die probeerde te ontsnappen en de tweede keer op USS Halyburton. Daarnaast dreef de reddingboot steeds dichter naar de kust terwijl vanuit piratenkampen onderweg was.

Scan Eagle
Beelden vanuit de Scan Eagle. Hier is USS Bainbridge te zien die de reddingboot (rechtsonder in beeld) volgt. (Foto: US Navy)

De Amerikaanse marine schakelde meer eenheden in. Ook USS Boxer, een LHD of wel een amphibious assault ship met een vliegdek voor heli's en vliegtuigen, werd opgeroepen. Belangrijker nog was het invliegen van Amerikaanse special forces: Navy Seals landden met parachutes in zee nabij de destroyer en het fregat.

Toen de piraten akkoord gingen met het verzoek om gesleept te worden door USS Bainbridge, deed zich een unieke kans voor. Eén piraat was aan boord van de Bainbridge om te onderhandelen en drie anderen waren nog op de reddingboot, waarvan zeker één de kapitein onder schot hield.
Zonder dat zij het doorhadden werd de sleeplijn langzaam ingetrokken door de bemanning van de Bainbridge tot de reddingboot op 1400 meter lag. Aan boord van de destroyer hadden Navy Seal snipers zich inmiddels geposteerd. Op het moment dat drie piraten zichtbaar waren vuurden drie snipers simultaan 1 schot: de drie piraten werden in het hoofd getroffen en Phillips was een vrij man.

richard phillips
De echte Richard Phillips op de cover van zijn boek "A captain's duty".

Film
Het verhaal bevatte direct genoeg aanknopingspunten voor een heuse film die op 21 november 2013 in Nederland verschijnt. Sony kocht de rechten van het boek, dat Phillips over zijn avontuur schreef, al binnen een paar maanden en bekende acteurs als Tom Hanks en Catherine Keener werden gecontracteerd.

Regisseur Paul Greengrass maakte eerder films als Green Zone (2010), United 93 (2006) en The Bourne Supremacy (2004).

Behalve een boek is over de actie in april 2009 ook een documentaire verschenen.Anti-piraterij gaat door
De aanpak van piraterij bij de wateren rond Somalië blijkt succesvol, maar de koopvaardijschepen moeten nog altijd beschermd worden om te voorkomen dat het aantal kapingen weer toeneemt. Ook Nederland draagt hier aan bij. Op dit moment is Zr.Ms. De Ruyter in actie bij Somalië, zondag 12 mei vertrekt Zr.Ms. Van Speijk om daar piraten te bestrijden en half juli is het de beurt aan Zr.Ms. Johan de Witt.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Première Captain Phillips
Recensie Captain Phillips
Waspklasse
Arleigh Burke klasse