Marineschepen.nl
 
   
 

Hulpverlening Bahama's komt op gang


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-09-2019 | Laatst aangepast: 08-09-2019


De hulpverlening aan de Bahama's begint op gang te komen. Zaterdag zijn 84 extra mariniers vanuit Nederland naar Zr.Ms. Johan de Witt gevlogen en zijn Franse mariniers door Zr.Ms. Pelikaan naar het amfibisch transportschip gebracht. Ondertussen is het Britse schip RFA Mounts Bay actief en komt er ook hulp van de eigen marineschepen. Naast de militaire hulpverlening, zijn er vele civiele organisaties die het door orkaan Dorian getroffen gebied bijstaan. Het is echter een race tegen de klok, 70.000 mensen hebben eten en onderdak nodig en duizenden zijn vermist.

Lawrence Major
Het landingsschip HMBS Lawrence Major met de eerste hulpgoederen eerder deze week. Het schip is één van de negen marineschepen van het land die in Gorinchem zijn gebouwd door Damen. De Lawrence Major werd in 2016 in dienst gesteld. Als de Johan de Witt en Snellius arriveren zijn er zes verschillende scheepsklassen waar Damen aan de basis van stond actief in de hulpverlening aan de Bahama's. (RFA Mounts Bay is gebaseerd op Zr.Ms. Rotterdam.) (Foto: Adrian Gibson)

Update zondag 8 september: Zr.Ms. Snellius is zondagnacht (Nederlandse tijd) vertrokken vanuit Sint Maarten en vaart met ruim 13 knopen naar het noordwesten, richting de Bahama's. Zr.Ms. Johan de Witt heeft een derde helikopter gekregen, naast de twee Cougar-helikopters heeft het schip nu ook de NH-90 van de Groningen aan boord.Zaterdagmiddag zijn 84 extra mariniers vanaf Vliegbasis Eindhoven met een luchtmachtvliegtuig naar Sint Maarten gevlogen. De mariniers zouden het Korps weliswaar vertegenwoordigen op de Wereldhavendagen in Rotterdam, maar ondertussen zijn zij permanent standby als Marine Spearhead Task Unit voor spoedinzet in binnen- of buitenland. Te Sint Maarten zullen de mariniers zich voegen bij de ongeveer 460 militairen van alle krijgsmachtdelen, die met Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Snellius richting de Bahama's zullen gaan. Vanaf Sint Maarten is het ongeveer drie dagen varen naar het rampgebied.

In dat rampgebied, vooral de eilanden Grand Bahama, Great Abaco en Moore's Island, zijn al hulpverleners ter plaatse. Behalve het Britse marineschip RFA Mounts Bay, is er ook hulp van de Royal Bahamian Defence Force (RBDF). Een groot aantal marineschepen van de Bahama's was uitgeweken naar een Amerikaanse haven om te schuilen. Inmiddels hebben ook patrouilleschepen en het landingsschip HBMS Lawrence Major hulpgoederen afgeleverd en bewaken mariniers van de RBDF samen met de politie de orde in de getroffen gebieden.De Amerikaanse kustwacht begon al snel na de passage van de orkaan Dorian met hulpverlening. Volgens de website The Drive zijn honderden mensen gered door de US Coast Guard en is daarbij de marinebasis op Andros, het grootste eiland maar waar de orkaan niet langs kwam, gebruikt als hub. Deze basis is bij de Amerikaanse én Nederlandse onderzeediensten bekend van de AUTEC-range, een geavanceerd onderwatermeetgebied waar oefeningen en tests worden uitgevoerd waarbij onder andere torpedo's worden gelanceerd.Opvallend genoeg is de Amerikaanse marine nog niet in actie gekomen. Volgens een bericht van US Naval Institute heeft de marine het schip USS Bataan (Waspklasse) met MV-22 Osprey tiltrotorvliegtuigen, helikopters en 600 hospitaalbedden beschikbaar in de regio, maar is er door de Bahama's nog geen beroep gedaan op de Amerikaanse middelen.

Wel zijn er cruiseschepen van Amerikaanse rederijen die koers zetten naar de Bahama's. De Celebrity Equinox van Celebrity Cruises is met 10.000 maaltijden onderweg naar Grand Bahama. Het cruiseschip Grand Celebration bracht vrijdag hulpgoederen en onder meer brandweermannen naar de Bahama's, en evacueerde 1.100 mensen op de terugweg naar de VS.Naast genoemde zijn er nog veel meer initiatieven om hulp te verlenen aan de naar schatting 70.000 mensen die dringend hulp nodig hebben. Vooralsnog staat het dodental op 43, maar de verwachting is dat er veel meer mensen zijn omgekomen omdat er 6.600 mensen als vermist zijn opgegeven.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Johan de Witt en Snellius naar Bahama's

NL hulp hangt af van hulpverzoek Bahama's

Samenwerking Damen en Bahama's