Marineschepen.nl
 
   
 

Marinedocumentaires op televisie


Bericht geplaatst: 08-06-2014
Laatst aangepast: 08-06-2014


In twee dagen tijd zijn twee bijzondere documentaires voor het eerst te zien op televisie. Zondagavond zendt Omroep Max de documentaire over de vermiste onderzeeboot Hr.Ms. O13 uit. De boot is 74 jaar vermist en er wordt nog steeds naar gezocht. Dinsdag is het de beurt aan de documentaire "Adelborsten" over de eerste weken van de officiersopleiding bij de marine. Deze docu is te zien op Nederland 2 bij BNN.

Documentaire O13
De documentaire werd uitgebreid met een website, boek en herdenking. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

O13 Still on patrol
Ongeveer zes jaar geleden raakte Wilco Pleging ge´nteresseerd in het verhaal van Hr.Ms. O13. De onderzeeboot van de O12klasse vertrok in 1940 vanuit een Engelse haven naar de Noordzee voor een patrouille, maar kwam nooit terug. Sindsdien wordt naar de boot met 34 mannen gezocht, maar is deze niet gevonden. Wilco Pleging besloot samen met Machiel Martens en Erik Bibo een documentaire te maken over de zoektocht. Het plan voor een documentaire werd uitgebreid met een boek, een website, een grote herdenking op zee en hulp bij de zoektocht.De documentairemakers doken diep in de archieven en kwamen met nieuwe informatie over de boot, maar ook over de nabestaanden. Veel nabestaanden hoorden dankzij de zoektocht van de drie voor het eerst meer over hun vermiste familieleden. Op hun beurt gingen ook de nabestaanden zoeken op zolderkamers, waarna zij veel nieuwe en eerder onbekende verhalen naar buiten kwamen.

Pleging, Bibo en Martens hebben jaren gewerkt aan de documentaire en die wordt nu eindelijk vertoond.

Zondag 8 juni om 19:15 uur bij Omroep Max op Nederland 2. | Lees meer over de zoektocht in een eerder verschenen artikel op Marineschepen.nl


Trailer O13 Still on patrol.Adelborsten; wij zijn en hopen te worden
Dinsdagavond wordt een heel andere documentaire vertoond. Zo'n tachtig minuten lang zien we aanstaande marineofficieren gedurende hun eerste weken tijdens de officiersopleiding. Regisseur Walter Stokman maakte de Teledoc "Adelborsten" nadat hij werd gegrepen door het verhaal over adelborsten en hun opleiding. Stokman en zijn crew volgden "promotie 2013" gedurende drie maanden en wisten de zware beginperiode treffend in beeld te brengen.
Afgelopen maandag werd in Eye Filmmuseum te Amsterdam de film voor het eerst vertoond aan genodigden.

Adelborsten
Texel staat centraal in de documentaire "Adelbosten". (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Dinsdag 10 juni om 20:25 uur bij BNN op Nederland 2. | Lees meer over de docu in een eerder verschenen artikel op Marineschepen.nl


Trailer Adelborsten.

Meer marine op televisie
De marineliefhebbers kunnen hun hart ophalen dit jaar. Eerder kwam de Koninklijke Marine (vooral het Korps Mariniers) in beeld in de serie "De Langste Dag" van BNN. Onlangs werd op televisie de maar liefst achtdelige documentairereeks "Onder zee" op RTL7 vertoond. Onder zee is hier terug te zien op internet.

Dit jaar zijn bovendien de opnames begonnen voor de bioscoopfilm over LADM Michiel de Ruyter.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
O12 klasse

Zoektocht O13
Docu Adelborsten
Adelborsten Texel
Opkomst KIM
Onder Zee