Op 5 december ondertekenen de ministers Hennis (Defensie) en Blok (Wonen en Rijksdienst), burgemeester Van der Laan en wethouder Van Poelgeest (Amsterdam) een overeenkomst over de sluiting en herontwikkeling van het Marine Etablissement Amsterdam. Dat maakte het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gisteren middels een klein berichtje op de site bekend. Het 360 jaar oude marineterrein wordt afgebroken en omgebouwd tot park, met cafés en restaurants. Op termijn moeten er extra voorzieningen komen.
Marine Etablissement Amsterdam tijdens de Open Dag in 2013. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Afgelopen mei werd bekend dat -tot verdriet van de marine- het Ministerie van Defensie de Marinekazerne in Amsterdam wil sluiten in 2018. Defensie hoopt met de verkoop 4 miljoen euro per jaar te besparen. De afdelingen die in de meer dan 30 gebouwen werkzaam zijn, moeten wel eerst verhuizen naar andere Defensielocaties. Zeker voor de afdeling die de keuring van Defensie verzorgt wordt dat een kostbare operatie. Ook het Evenementencentrum -conferentiezalen met 320 stoelen en restaurant- gaat voor Defensie verloren.
Het gebouw van de Koninklijke Marechaussee (op de plaats van de vroegere Marinierskazerne aan de Dijksgracht), één of twee gebouwen voor de Nationale Reserve en de grote titanium opslagruimtes voor het Scheepvaartmuseum blijven.
Broodjes en spelletjes
De gemeente Amsterdam staat al jaren te trappelen om de 14 hectare grond te ontwikkelen. In eerste instantie zal de marine plaatsmaken voor een park met openbare haven en een deel met tijdelijke cafés en restaurants. Hier is voor gekozen in verband met de slechte vastgoedmarkt, maar waarschijnlijk ook met het oog op de sterk vervuilde grond; in de periode 1654 - 1913 bouwde de marine er marineschepen en dat ging niet volgens hedendaagse milieunormen. Het is nog onbekend wat de saneringskosten zullen zijn. De vervuilde grond en slechte verkoopmogelijkheden vormen een risico voor de gemeente Amsterdam en burgers.
In het vervolgplan worden bestaande panden gesloopt en vervangen door nieuwe: voor bedrijven, onderwijsvoorzieningen en woningen. De eerste nieuwbouwwoningen zijn naar verwachting rond het jaar 2025 gereed.
Unieke beelden van het Marine Etablissement Amsterdam uit de jaren '60, voor het eerst vertoond op internet. (Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie)
Geen weerstand
In tegenstelling tot de Van Ghentkazerne in Rotterdam, lijkt de marinekazerne in Amsterdam zonder slag of stoot te verdwijnen. Sterker, al jaren krijgen voorstanders van sluiting de handen op elkaar in de hoofdstad. Waar de historische band met de stad in Amsterdam minstens zo sterk is als in Rotterdam, is de emotionele band in de hoofdstad geen schim van de band die Rotterdam heeft met het Korps Mariniers.
Marine Etablissement Amsterdam tijdens de Open Dag in 2013. Rechts in grijs en zwart het oude cafetaria, volledig verbouwd tot Evenementencentrum en links de oude Logistieke School, nu kantoor voor diverse afdelingen van Defensie. De hoge torens rechts in beeld staan aan het IJ buiten de Marinekazerne. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)