Marineschepen.nl
 
   
 

Mijnenjager Zr.Ms. Makkum onderweg in Oostzee


Bericht geplaatst: 23-04-2014
Laatst aangepast: 23-04-2014


De Alkmaarklasse mijnenjager Zr.Ms. Makkum stoomt op richting het oosten van de Oostzee. Vanmiddag voer het ten noorden van Duitsland en ten zuiden van Zweden. De mijnenjager vaart samen met het NAVO mijnenbestrijdingseskader SNMCMG1, onder leiding van het Noorse schip KNM Valkyrien, in de Oostzee ter geruststelling van de NAVO-lidstaten aldaar.

Makkum
Zr.Ms. Makkum was met SNMCMG1 al in de Oostzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Afgelopen weekend verzamelde Standing NATO Mine Counter-Measures Group 1 (SNMCMG1) in de Duitse havenstad Kiel voor een reis in de Oostzee. Gisteren vertrokken de vijf schepen, waaronder de Nederlandse mijnenjager, in oostelijke richting. Volgens diverse Nederlandse media zou de mijnenjager nog onderweg zijn, maar de M857 is al zeker een kleine week in Baltische wateren.Symbolisch
De inzet van SNMCMG1 in de Oostzee is geen nieuws, de Oostzee is namelijk één van de operatieterreinen waar het eskader al zo'n 40 jaar met grote regelmaat is te vinden. Zo nam SNMG1 in augustus nog deel aan Open Spirit 2013, waarbij op explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de oostelijke Oostzee werd gejaagd. Deze schoonmaaktactie heeft ieder jaar sinds 1997 plaats. Ook Zr.Ms. Makkum was toen onderdeel van het NAVO eskader, dat later al oefenend diverse havens aandeed waaronder Helsinki en Riga.

In december namen de schepen echter afscheid van elkaar en leek 2014 rustig te beginnen voor SNMCMG1, dat na het afscheid van de staf even alleen op papier bestond. Open Spirit 2014 in mei, georganiseerd door Letland stond al wel op het programma. Op 19 februari 2014, een dag na de eerste demonstraties in Kiev maar nog ruim voor iemand een crisis kon vermoeden, ontving de Letse minister van Defensie Raimonds Vejonis de Russische ambassadeur Alexander Veshnyakov. Zij bespraken de noodzaak van een grotere transparantie op militair vlak tussen beide landen en Vejonis nodigde Rusland uit om deel te nemen aan de oefening Open Spirit 2014.

Toen de crisis op de Krim de zorgen van o.a. Letland, Litouwen en Estland over het grote Rusland toenamen, eisten zij maatregelen van de NAVO. De NAVO besloot een signaal af te geven en koppelde de reeds geplande oefenreis van SNMCMG1 en de bijbehorende oefening Open Spirit aan het geruststellingsgebaar voor de Baltische NAVO-lidstaten.

Vorige week werd het eskader geformeerd. Afgelopen donderdag lag een aantal mijnenjagers al in Kiel en dit weekend voegden de laatste schepen zich bij SNMCMG1. Gisteren vertrokken de schepen onder toeziend oog van Allied Maritime Command’s Deputy Chief of Staff 'Operations' CDR Arian Minderhoud.Mijnenjagers zijn nauwelijks bewapend en kunnen zich niet verdedigen tegen aanvallen, anders dan tegen asymmetrische aanvallen met bijv. speedboten. De NAVO ziet hen dan ook niet als echte afschrikking, maar meer als symbolische aanwezigheid namens het bondgenootschap zonder dat hun aanwezigheid zo dreigend is dat het tegenmaatregelen van Russische zijde uitlokt. Terwijl zij ondertussen oude explosieven opruimen.

SNMCMG1
SNMCMG1 in formatie met voorop EML Admiral Cowan, vervolgens Zr.Ms. Makkum, KNM Otra, BNS Bellis en tot slot KNM Valkyrien. (Foto: NAVO)

SNMCMG1 bestaat op dit moment uit de volgende eenheden:
Standing NATO Mine Clearing Maritime Group 1 (SNMCMG1)
• KNM Valkyrien (vlaggenschip, Noors ondersteuningsvaartuig)
• BNS Bellis (vlaggenschip, Belgische mijnenjager Asterklasse)
• Zr.Ms. Makkum (Nederlandse mijnenjager Alkmaarklasse)
• KNM Otra (Noors mijnenbestrijdingsvaartuig Altaklasse)
• EML Admiral Cowan (Estse mijnenjager, voormalige Britse Sandownklasse mijnenjager)

De verrichtingen van het eskader zijn te volgen via de Facebookpagina van SNMCMG1.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Evertsen aangeboden
NL schip naar Zwarte Zee?
NAVO oefening Zwarte Zee