Marinefoto Maandag 62

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 05-03-2012

Marinefoto maandag
Tip: vaar niet met je gepoetste speedbootje op een marineschip af. Missiles in surfacemode will ruin your day. (Foto: US Navy)

Surfacemode
Geen enkel marineschip ter wereld wordt gelukkig van een onbekend bootje dat op hoge snelheid richting het schip speert. Geen reactie na oproepen via de radio, geen koerswijziging na signalen met seinlamp en scheepshoorn. Geweld gebruiken? Of zijn het overenthousiaste toeristen?
Als het schip zich moet verdedigen kan dat natuurlijk met de .50 mitrailleurs, de Goalkeeper of met het kanon. Een aantal schepen hebben nog iets extra's in het pakket: de surfacemode van hun luchtverdedigingsraketten. Raketten die normaal gesproken tegen luchtdoelen zijn, worden dan ingesteld om oppervlaktedoelen te raken.Sinds een jaar of 10 is de dreiging van zogenaamde Fast Incoming Attack Craft (FIAC) voor marineschepen toegenomen. Bij deze vorm van asymmetrische oorlogvoering komt één of meerdere bootjes op hoge snelheid richting doel, volgeladen met explosieven, terroristen of piraten met raketwerpers, etc. Voor grote marineschepen zoals fregatten, maar helemaal voor vliegkampschepen is het de bedoeling om de tegenstander op zo groot mogelijke afstand aan te pakken.

Natuurlijk oefent nagenoeg iedere marine met grote regelmaat op het verdedigen van een aanval met FIAC's. Zo ook het Amerikaanse vliegkampschip van de Nimitz klasse USS Abraham Lincoln. Het schip heeft al vaak meegedaan in een oorlog, maar die werd vaak duizenden kilometers verderop uitgevochten door haar vliegtuigen. Dat betekent niet dat de Lincoln zelf niet van zich af kan bijten! Integendeel: de carriers zijn voorzien van de good-old RIM-7P Nato Sea Sparrow raketten tegen luchtdoelen én tegen oppervlakte doelen. Die testte het schip in augustus 2007 in de Pacific Ocean.

Op deze foto zien we het einde van een op afstand bestuurbare speedboot die op volle snelheid richting doel voer. Totdat de raket van de Lincoln werd gelanceerd in surfacemode: einde oefening.

Ook de Nederlandse marine oefent op deze verdediging. Doorgaans wordt dit beperkt tot het vuren met mitrailleurs, maar een aantal jaar geleden zette een M-fregat alle wapens in (muv Goalkeeper) tegen een onbemand bootje. Dat leverde spectaculaire beelden op. Zie het Youtube filmpje hieronder.


Nederlands M-fregat vuurt eerst een Nato Sea Sparrow, daarna met 76mm kanon en tot slot met .50. Het laatste wapen is het enige bemande wapen en dan blijkt hoe lastig het is om raak te schieten. Wapens die door een computer worden aangestuurd zijn natuurlijk trefzekerder, daarom hebben de OPV's ook lichtere wapens die na tussenkomst van een computer hun doelen aanpakken.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Nimitz klasse
M-fregatten
Holland klasse OPV's
Iran: asymmetrische oorlog

Lincoln naar Midden-Oosten