Volgens Oekraïense berichten is gisteren een Russische goederentrein op de Krim aangevallen met drones. De trein zou Kalibr-kruisvluchtwapens voor de Zwarte Zee Vloot vervoerd hebben. De Kalibr is en blijft een veel ingezet wapen, waarmee de Russische vloot vanuit de relatief veilige wateren in de Zwarte Zee aanvallen kunnen uitvoeren op Oekraïne.
Een Kalibr-lancering in de Zwarte Zee op archiefbeeld, door een Buyan-M-klasse patrouilleschip. (Foto: Russische marine)
De aanval van gisteren in de stad Dzjankoj op de Krim is nog niet onafhankelijk bevestigd. Wel zijn er beelden van een explosie die volgens CNN wel zijn gemaakt in de genoemde stad in het noordoosten van het door Rusland geannexeerde schiereiland. Als het klopt, is nog niet zeker hoeveel kruisvluchtwapens zijn vernietigd.
Aan de andere kant, iedere vernietigde Kalibr, is er weer een minder die op Oekraïne gelanceerd kan worden.
500 stuks
Aanvallen met kruisvluchtwapens zijn vanaf dag één een constante factor in deze oorlog. Het gaat dan om onder andere Kh-101-kruisvluchtwapens gelanceerd vanaf vliegtuigen en Kalibr, maar ook ballistische raketten van het type Iskander.
De Kalibr wordt voornamelijk vanaf zee gelanceerd en heeft een enorm bereik. Het wapen kan gelanceerd worden vanaf diverse Russische platformen; onderzeeboten, patrouilleschepen en fregatten.
Hoe groot de impact van de treinaanval van gisteren is (als deze geslaagd was), is lastig in te schatten. Voor Rusland betekent het echter wel weer een aanval ver weg van het front. Het is niet de eerste keer, en waarschijnlijk ook niet de laatste. Hoewel Rusland Kalibr's blijft produceren, kan iedere aanval op een Kalibr-voorraad een gevoelige klap betekenen voor de Russische aanvallers.
Het bereik van de Kalibr is 1500 tot 2500 km. Er zou nu ook worden gewerkt aan een 4500-km-variant. Het bereik van Tomahawk is 'meer dan 1600 km'. (Kaart en radius: CalcMaps.com, bewerkingen: Marineschepen.nl)
Hoeveel Kalibr's heeft Rusland nog? Daar is al het nodige over geschreven, toch blijft het gissen. Het kruisvluchtwapen is ontworpen door het Russische defensiebedrijf Novator in Jekaterinenburg, midden in Rusland, bijna 3.000 km ten noordoosten van de Krim. De Kalibr werd in 1994 geïntroduceerd, maar pas sinds een jaar of tien is het wapen inzetbaar. Vanaf 2015 tot en met 2018 werd het ingezet op doelen in Syrië, al werd veel minder gelanceerd dan nu. Dus er is veel tijd geweest om grote aantallen te bouwen. Volgens het Oekraïense Ministerie van Defensie begon Rusland de oorlog met 500 Kalibr's op voorraad.
In de periode februari - november zijn, opnieuw volgens Oekraïne, 391 Kalibr-kruisvluchtwapens gelanceerd. Maar sindsdien is er weer veel gelanceerd op bijvoorbeeld op de Oekraïense energie-infrastructuur.
Bij sommige aanvallen werden grote aantallen raketten afgevuurd, zo liet het Oekraïense Ministerie van Defensie weten dat zes Russische eenheden 44 Kalibr's op Oekraïne hadden gelanceerd. Een record. Rusland had, volgens Oekraïne, nooit meer dan 48 Kalibr's in de Zwarte Zee en lanceerde er altijd minder.
Rakettenproductie
De voorraad zal sindsdien niet groter zijn geworden. Maar Rusland blijft raketten produceren. In mei werd besloten om de productie van kruisvluchtwapens flink te verhogen. Novator, producent van de Kalibr, Islander en Buk-raketten, kreeg extra gelden om meer te produceren. De fabriek zou overgeschakeld zijn naar productie in drie shifts per dag om rond de klok wapens te maken. Op de grootste Russische HeadHunter (hh.ru) zijn momenteel 44 vacaturemeldingen te zien van Novator en bij enkele openstaande functies, zoals bij tester van apparaten en elementen, staan in de vacaturetekst inderdaad drie shifts vermeld.
Tussen februari en november produceerde Rusland volgens Oekraïne 120 Kalibr's (gemiddeld ruim 13 per maand). CEPA, een Amerikaanse denktank die zich richt op Europa, berekende in juni dat in Rusland 8 tot 10 Kalibr's per maand van de band rolden. De productie zou nu, zo schatte de Oekraïense inlichtingendienst, op 15 tot 20 stuks per maand liggen.
Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.
Dat de kruisvluchtwapens van Rusland snel op zouden raken, wordt weliswaar al sinds het voorjaar van 2022 gezegd, maar met de genoemde productie-aantallen en de flinke hoeveelheden die gelanceerd worden, lijkt het onvermijdelijk dat de bodem in zicht te komt. Daar komt nog bij of Rusland genoeg onderdelen heeft om op grote schaal kruisvluchtwapens en raketten te produceren. Rusland zou al ruim voor de oorlog begon, chips en andere cruciale onderdelen uit het buitenland zijn gaan hamsteren, maar Moskou hield toen rekening met een kortere oorlog. Mogelijk dat die voorraad er voor heeft geholpen met dat Rusland nog altijd slimme wapens kan produceren. Overigens lieten Russische staatsmedia in december wel weten dat er altijd voldoende Kalibr's zullen blijven.
Hoe dan ook kan de aanval op een Kalibr-transport zo een maand werk in Jekaterinenburg naar de vernieling hebben geholpen.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.