Marineschepen.nl
 
   
 

Amfibische vloot gefilmd bij de Krim


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-03-2022 | Laatst aangepast: 03-03-2022


Vanochtend verschenen beelden op sociale media van elf of twaalf Russische marineschepen nabij een strand. Op de beelden is duidelijk te zien dat de schepen liggen te wachten en de beelden zijn dan ook gemaakt vanaf het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Nog altijd heeft de amfibische aanval in de Zwarte Zee niet plaatsgevonden.

Amfibische vloot
De amfibische vloot, gefilmd vanaf de Krim. (Beeld: VK.com)

Gisteren werden Russische marineschepen gespot nabij Odessa. Ook was te zien dat men in Odessa zich voorbereidt op een aanval vanuit zee, waar Oekra´ense inlichtingendiensten al sinds november een Russische aanval verwachten. Maar die bleef vooralsnog uit. De amfibische vloot werd (vermoedelijk) gisteren wel gefilmd nabij de Krim.Op de beelden zijn heel duidelijk de kenmerkende vormen van de landingsschepen zichtbaar. Het gaat om twee Alligatorklasse landingsschepen, een Ivan Grenklasse en in ieder geval vijf Ropuchaklasse landingsschepen. In de verte zijn verschillende escorteschepen te zien.

De schepen zouden gefilmd zijn bij Donuzlav, in het noorden van de Krim, ruim 80 km van Sebastopol.Dat de schepen bij de Krim zijn, is op zich geen verrassing. Waarom de Rusland nog niet heeft gekozen voor een amfibische aanval is onduidelijk. Misschien dat Rusland de gok nog te groot vindt, onzeker is of de Oekra´ense strijdkrachten hun Neptune kruisvluchtwapens tegen schepen nog werkend hebben. Wel zouden S-300 surface-to-air missiles klaar staan om ingezet te worden tegen schepen. "Als de Russen willen landen nabij Odessa, dan is de omgeving Kobleve, ten noordoosten van Odessa het meest logisch", zegt voormalig marineofficier Peter van Maurik. "Daarmee kun je voorkomen dat een grondaanval vanaf Mikoljiv daar vastloopt. Maar de landing is zeer risicovol in de aanloop daarheen. Je vaart in een kom waar je van alle kanten aangevallen kunt worden. Je moet dan hele goede luchtsteun hebben."Kotsend in een Ropucha?
Wat inmiddels een belangrijk punt kan worden is de houdbaarheid van de geŰmbarkeerde eenheden. Twee maanden geleden vertrokken de Pyotr Morgunov (Ivan Grenklasse), Olenegorskiy Gornyak (Ropuchaklasse) en de Georgiy Pobedonosets (Ropuchaklasse). Na een korte stop in de Oostzee, voeren ze samen met de drie landingsschepen uit de Oostzee via SyriŰ naar de Zwarte Zee. Vervolgens waren ze een half weekend in Sebastopol, waarna ze naar zee gingen.

De schepen die niet gebouwd zijn voor expeditionaire operaties, zijn nu dus geruime tijd op zee. Voor de schepen is dat niet zo'n probleem, maar mariniers zijn niet lang houdbaar in een dergelijk blik. De Ropucha's bieden, afgaande op het tonnage, het bouwjaar en wat we weten van het leven aan boord van Russische marineschepen, weinig comfort voor de 300 mariniers die ze kunnen vervoeren. Het beste is dan ook om de mariniers zo kort mogelijk aan boord te hebben, maar we zien ook op land dat de Russische krijgsmacht zich niet altijd bekommerd om het welzijn van het personeel. Het is niet bekend hoe lang ze aan boord van de Ropucha's zijn, maar als eenheden van de Marine Infanterie in het noorden van Rusland aan boord is gestapt en nog steeds aan boord is, gaan zij niet in hun beste staat de strijd aan.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Landing op komst?

Leven aan boord van Russische schepen

Dreiging verzwakt Oekra´ense verdediging

Vragen en antwoorden over een amfibische landing