Marineschepen.nl
 
   
 

Spanningen Venezuela: Brits patrouilleschip naar Guyana


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-12-2023 | Laatst aangepast: 24-12-2023


Het Britse patrouilleschip HMS Trent (Riverklasse) zal vanuit Barbados koers zetten naar het zuiden om te oefenen met eenheden van Guyana. Dat meldt de BBC. Met het sturen van het patrouilleschip wil Londen Guyana steunen. Venezuela eiste afgelopen najaar een deel van Guyana op. Nederland heeft sinds oktober geen stationsschip in de West.

Trent
HMS Trent had een druk najaar. Het schip was maandenlang actief langs de westkust van Afrika om piraterij en drugssmokkel tegen te gaan. (Foto: Britse marine)

HMS Trent verliet begin december de Britse marinehaven in Gibraltar en voer naar het Caribisch gebied. Momenteel ligt het schip in Barbados om er Kerstmis te vieren. Na de Kerst zal het schip, bewapend met enkele machinegeweren, ruim 500 km naar het zuiden varen richting Guyana. "HMS Trent zal later deze maand regionale bondgenoot en Commonwealth-partner Guyana bezoeken als onderdeel van een reeks opdrachten in de regio tijdens haar inzet voor de Atlantische patrouille", zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie volgens The Guardian.Het grootste buurland van het Koninkrijk der Nederlanden, Venezuela, ligt al sinds de negentiende eeuw overhoop met Guyana (toen de Britse kolonie Brits-Guiana) over het grensgebied Essequibo. Het onafhankelijke land Guyana was erg arm, maar sinds in 2015 voor de kust van Guyana olie werd gevonden, is een geldstroom op gang gekomen. Tegelijkertijd laaide het grensgeschil met buurland Venezuela op.Onlangs kwamen Venezuela en Guyana overeen dat zij het geschil zonder geweld zouden oplossen. Desondanks wil Londen Guyana steunen met het sturen van een marineschip. De verwachting is niet dat de Trent een havenbezoek aan de hoofdstad van Guyana, Georgetown, zal brengen.

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Namens Nederland vaart in het Caribisch gebied momenteel alleen het Caribische ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan en ontbreekt het sinds oktober aan een stationsschip. Zr.Ms. Groningen verliet die wateren in oktober en er was geen vervangend schip beschikbaar. De verwachting is dat in januari wel een schip naar het zuiden vertrekt om de rol van stationsschip op zich te nemen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Geen marineschip beschikbaar voor Caribisch gebied