In Colombia hebben scheepsbouwer COTECMAR en Damen een contract getekend voor de bouw van een fregat voor de Colombiaanse marine op basis van het Sigma-ontwerp. Dat gebeurde vorige week, twee jaar na de aankondiging van een nieuwe klasse van vijf schepen voor Colombia en samenwerking tussen de Nederlandse en Colombiaanse werven.
Bij de ondertekening waren de Nederlandse ambassadeur in Colombia, Reina Buijs (in het zwart), commandant van de Colombiaanse marine viceadmiraal Juan Ricardo Rozo Obregon, voorzitter van COTECMAR viceadmiraal Luis Fernando Marquez Velosa, Managing Director van Damen Naval Roland Briene (tweede van links) en Pieter Becker, commercieel directeur PES van Damen Naval (links). Becker benadrukte in een persbericht dat voor de bouw van de Simon Bolivar, een oceanografisch en arctisch onderzoeksschip, COTECMAR en Damen vandaag goed samenwerken. Deze samenwerking speelde volgens hem een cruciale rol bij het tekenen van het nieuwe contract voor het PES-fregat. (Foto: Damen)
De Colombiaans-Nederlandse samenwerking voor de bouw van de Plataforma Estrategica de Superficie (PES) gaat al een aantal jaren terug. In september 2022 werd het contract voor de samenwerking voor de nieuwe fregatten getekend, te Cartagena in Colombia. Sindsdien is, zo laat een woordvoerder van Damen weten, de engineering gedaan en zijn onderhandelingen gevoerd voor het constructiecontract.
Waar in 2022 Damen en COTECMAR in hun communicatie spraken over vijf fregatten, maken zij nu melding van een contract voor één fregat. Om hoeveel schepen het uiteindelijk zal gaan, is onduidelijk. In 2015 wilde Colombia nog acht grotere schepen van 3.000 tot 5.000 ton.
Het fregat zal in Colombia zelf worden gebouwd door COTECMAR. Dat is de grootste scheepswerf van het land en is in handen van het ministerie van Defensie. De basis van het ontwerp is afkomstig uit Nederland het SIGMA 10514-model van scheepsbouwer Damen.
Volgens COTECMAR heeft het contract met Damen tot doel de "levering van technische diensten, de levering van materialen en uitrusting, en technische bijstand voor de bouw".
In Colombia
Het SIGMA 10514-model is ook gebruikt voor de Indonesische Martadinata-klasse fregatten en de Mexicaanse ARM Benito Juárez (POLA).
Het Colombiaanse fregat wordt 107 meter lang, met een breedte van 14 meter. Het schip zal worden gebouwd in Colombia, en de lokale maritieme industrie zal een grote rol spelen in de bouw. Het wordt het eerste fregat dat op Colombiaanse bodem wordt gebouwd, wat voor werkgelegenheid en technologische ontwikkeling moet zorgen, zo staat te lezen in het persbericht van Damen.
Illustratie van het fregat in 2024. (Beeld: Damen)
De voorlopige illustratie van het nieuwe fregat voor Colombia in 2022. (Beeld: Damen)
Saab in plaats van Thales
Bij het persbericht van Damen wordt ook een illustratie gedeeld, waaruit enkele onderdelen van de uitrusting van het schip kunnen worden afgeleid. De illustratie wijkt echter af van de illustratie die in 2022 werd gedeeld.
Zo beschikt het Colombiaanse fregat van nu over een Leonardo 76mm-kanon op de bak. Daarachter zitten 16 verticale lanceerbuizen voor raketten, vermoedelijk de Amerikaanse Mk41.
Verder naar achter is ook een lanceerinrichting te zien, bedoeld voor antischeepsraketten. Welke dit precies worden is nog niet duidelijk; volgens Naval News gaat het om Exocet MM40-raketten, Zona Militar schrijft dat gekozen werd voor de Zuid-Koreaanse SSM 700K Hae Sung I, die ook in gebruik zijn op de Almirante Padilla-fregatten.
Op de hangar staat nu Bofors 40mm-kanon.
De illustratie van 2022 toont een ander kanon van Leonardo aan de voorzijde en daarachter een Rheinmetall Millenium 35mm-snelvuurkanon, bedoeld voor luchtverdediging. Dat kanon is komen te vervallen in ruil voor een ander systeem. De Bofors stond er in 2022 niet op. Waar eerder systemen van de huidige Colombiaanse fregatten zouden worden overgezet, lijkt daar nu minder sprake van te zijn.
Een voor Nederland relevante verandering heeft betrekking op de sensoren. De tekening van 2022 toonde sensoren van Thales Nederland. Zo waren twee STIR-doelaanwijsradars en een NS100-radar zichtbaar. Het zou de eerste keer zijn dat een radar uit de NS100-familie geďntegreerd zou worden op een SIGMA-fregat. Zover lijkt het niet te komen.
Op de nieuwe illustratie hebben de Nederlandse systemen ruimte gemaakt voor systemen van Saab. Zo is de nieuwe Saab Sea Giraffe 4A AESA-radar hoog in de mast te zien, waar eerst de NS100 stond. Iets naar beneden wordt de Seros 200 doelaanwijsradar herkend.
Saab had Colombia in 2022 al een voorstel gedaan en toen werd ook gesproken over het 9LV CMS Combat Management System van de Zweden. Mogelijk dat dit ook bij een eventueel contract hoort, maar van een formele contractering is nog geen melding gemaakt.
De Colombiaanse fregatten zullen verder uitgerust worden met sonarsystemen voor het detecteren van onderzeeboten.
De bouw moet in 2025 van start gaan.
Auteur: Kasper Goossens Kasper schrijft sinds november 2023 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Eerder werkte hij onder meer voor de Belgische nieuwswebsite Business AM, waar hij zich specialiseerde in defensie en geopolitiek. Wekelijks bundelt hij de belangrijkste gebeurtenissen in deze sectoren in een nieuwsbrief op Substack, 'Defense in Brief'. Kasper studeerde Journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent.