Marineschepen.nl
 
   
 

Meerdere marineschepen te bezoeken tijdens Wereldhavendagen Rotterdam


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-09-2023 | Laatst aangepast: 01-09-2023


Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam zijn meerdere Nederlandse marineschepen te bezoeken. Ook zijn er meerdere demonstraties te zien en is er een mariniersdorp. Het jaarlijkse evenement ging vandaag van start en duurt tot en met zondag.

De Ruyter
Zr.Ms. De Ruyter aan de Parkkade tijdens de Wereldhavendagen. (Foto: Defensie)

Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Zr.Ms. De Ruyter, mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee, hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius en duikvaartuig Cerberus zijn dit weekend open voor publiek. Aan boord van het LCF is ook een NH-90 te bezichtigen. Behalve de schepen is er ook een mariniersdorp waar bezoekers kunnen kennismaken met het Korps Mariniers. De marineschepen en het mariniersdorp zijn te vinden aan de Parkkade.Dat Zr.Ms. De Ruyter het evenement bijwoont is overigens een wijziging in het oorspronkelijke plan. De marine wilde eigenlijk Zr.Ms. Karel Doorman sturen. Maar dat schip moet in Den Helder blijven waar herstelwerkzaamheden plaatsvinden aan de transformatoren van de voortstuwing.

Dankzij die wijziging kan het publiek wel een van de gemoderniseerde LCF'en bezoeken. Zr.Ms. De Ruyter onderging onlangs het instandhoudingsprogramma en beschikt over onder andere een nieuwe brug, commandocentrale, technische centrale en SMART-L MM/N radar, waarmee het op grote afstand raketten in de ruimte kan detecteren.Londen
Voor de De Ruyter blijft het overigens niet bij een open huis in Rotterdam. Over tien dagen wordt het LCF in Londen verwacht, waar het schip aan de kade voor de grote defensiebeurs DSEI zal liggen. Dan is het niet het algemene publiek dat aan boord zal gaan, maar vertegenwoordigers van industrieŽn en van buitenlandse marines.

Behalve het Nederlandse fregat, zal het Britse fregat HMS Iron Duke (Type 23) aanwezig zijn. Ook het nieuwe Duitse F125-fregat FGS Baden-WŁrttemberg ligt aan de kade in Londen. Vanuit BelgiŽ is patrouilleschip BNS Castor bij het evenement.

Dit weekend is het terrein van de Wereldhavendagen open van 10:00 tot 18:00 uur, op zaterdag is er nog een extra blok van 21:00 tot 23:00 uur.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Karel Doorman tegen de kant