Marineschepen.nl
 
   
 

Zo knalde het Franse fregat vanochtend met saluutschoten door Amsterdam


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 11-04-2023 | Laatst aangepast: 11-04-2023


Na passage door de sluizen van IJmuiden voer het Franse fregat FS Normandie met behulp van sleepboten door richting het IJ. Het schip gaf daar 21 saluutschoten af. Dat gebeurde voor het eerst in 47 jaar in ons land tijdens een staatsbezoek.



Ondanks dat niet bekend was gemaakt waar de Normandie precies zou liggen om de saluutschoten af te geven, had zich toch een klein groepje belangstellenden achter het Centraal Station van Amsterdam opgesteld. Er klonken wat zorgen toen het Franse fregat onverstoord langs het station voer, richting het Java-eiland. Maar al snel keerde het schip weer.





Op de terugweg, rond 10:50 uur, vuurde de Normandie de 21 saluutschoten. Door de dichte reling van het schip (om radarreflectie te verminderen) was de saluutbatterij zelf niet zichtbaar. De kanons stonden, zo viel op te maken uit de rook, aan zowel bak- als stuurboordzijde opgesteld. Om beurten werd dan ook naar de noordkant van de stad en naar de zuidkant van de stad gevuurd.



Na enkele minuten middels de luide knallen de aandacht te hebben getrokken, voer het schip weer terug richting het westen. Daar ligt het schip afgemeerd voor de rest van het programma.

Ondertussen werd de Franse president Emmanuel Macron op de Dam feestelijk onthaald en welkom geheten door koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte. Vandaag staan onder andere een bezoek aan Den Haag en een staatsbanket op het programma. Ook zal, zo schreven Franse media eerder, Macron de verkoop van Franse onderzeeboten aan Nederland ter sprake brengen.

Meer over het onderzeebootdossier en de vorige keren dat door marineschepen saluutschoten werden gelost, zie dit artikel op Marineschepen.nl van gisteren.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Macron gaat onderzeeboten aankaarten

Rutte in Parijs: onderzeeboten op agenda?

Aan boord van de Normandie