Marineschepen.nl
 
   
 

Duitse marine ook op wereldreis maar niet samen met Nederland


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 16-02-2024 | Laatst aangepast: 16-02-2024


Twee Duitse marineschepen vertrekken in mei voor een wereldreis, waarbij de nadruk ligt op de Indo-Pacifische regio. Het gaat om F125 fregat Baden-Würtemberg en bevoorradingsschip Frankfurt am Main van de Berinklasse. Het Nederlandse fregat Zr.Ms. Tromp vertrekt in maart voor een wereldreis, maar de drie schepen zullen niet met elkaar varen, aangezien de Duitsers in tegenovergestelde richting de wereld om varen.

F125
De Baden-Württemberg. Dat voor de reis een F125-fregat is uitgekozen, is niet vreemd. Zelfs de keuze voor de Baden-Württemberg, dat nu al enige tijd wordt ingezet in de Middellandse Zee als onderdeel van UNIFIL bij Libanon, is niet opmerkelijk. Duitsland heeft met het F125-fregat een groot schip laten ontwerpen, dat langdurig van huis moet kunnen blijven. De F125-fregatten zijn bovendien nieuw en vanuit export-oogpunt bij uitstek geschikt voor zo’n reis. (Foto: Duitse marine)

Vice-admiraal Jan Christian Kaack vertelde tijdens een online interview op het Youtube-kanaal van de Bundeswehr meer over de plannen van de Duitse marine. Veel informatie over de plannen is nog niet vrijgegeven, maar de schepen zullen in eerste instantie koers zetten naar het Panamakanaal om vanuit daar door te varen naar de Indo-Pacifische regio.



Onderweg willen de Baden-Würtemberg en de Frankfurt am Main deelnemen aan verschillende internationale oefeningen. Na door het Panamakanaal gevaren te zijn, wordt er koers gezet richting Hawaï, waar de grote oefening RIMPAC 2024 op het programma staat eind juli.

Het is echter nog onzeker of deze Duitse schepen meedoen aan RIMPAC 2024, want op de voorlopige lijst van deelnemende schepen zijn de Baden-Würtemburg en de Frankfurt am Main niet.



Ook is nog onduidelijk welke havens bezocht zullen worden door de Duitse marineschepen. Kaack sprak in het interview over mogelijke bezoeken aan havens in Japan, Maleisië, Indonesië en Singapore. De reis wordt vermoedelijk afgesloten met een bezoek aan Australië.

Tromp
De Tromp gaat vanuit Den Helder richting Middellandse Zee, de Duitse schepen de andere kant op: richting Panamakanaal. (Kaart: Simplemaps.com/ bewerking: Marineschepen.nl)

Nederland en Duitsland varen apart
Twee maanden voordat de Duitse schepen vertrekken, begint ook Zr.Ms. Tromp aan een wereldreis. Het Nederlandse fregat vertrekt echter richting het oosten en maakt de reis dus in tegenovergestelde richting. De Nederlandse en Duitse marine zullen dan ook niet samen varen.

Er zijn gesprekken over een eventuele gezamenlijke reis gevoerd, maar deze zijn in een vroeg stadium afgebroken, zo begreep Marineschepen.nl. Deze site heeft navraag gedaan bij zowel de Duitse als de Nederlandse marine over het waarom hiervan, maar tot op heden geen reactie ontvangen.



'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991



Opvallend is dat ook de Franse en de Italiaanse marineschepen richting Hawaï sturen voor RIMPAC 2024, maar dat ook deze landen los van elkaar zullen varen. De Tromp zal onderweg wel met de Franse carrier Charles de Gaulle oefenen, aangezien dit schip in april vanuit Toulon vertrekt voor een reis van zes weken in de Middellandse Zee. Het is de eerste grote reis van de Charles de Gaulle na enkele maanden van onderhoud en modernisering.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Waarom een NLs schip vrijwel zeker bijdrage in Rode Zee gaat leveren

Tromp vertrekt in maart