Marineschepen.nl
 
   
 

Duitsland wil twee extra fregatten bestellen bij Damen


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 18-01-2024 | Laatst aangepast: 18-01-2024


De Duitse Defensie is van plan om twee extra Type F126 fregatten te bestellen bij de Nederlandse scheepsbouwer Damen, dat schrijft de Duitse website Hartpunkt.de op basis van gesprekken met bronnen. Duitsland heeft sinds 2020 een bestelling van vier fregatten lopen bij Damen met Thales uit Hengelo als onderaannemer. Deze order moet nu, als het aan de Bundeswehr ligt, uitgebreid worden. De F126's zullen met een waterverplaatsing van 10.000 ton de grootste Duitse marineschepen zijn sinds de Tweede Wereldoorlog.

F126
Illustratie van de F126. (Beeld: Damen)

In juni 2020 gunde de inkooporganisatie van de Bundeswehr, BAAINBw, het bouwcontract voor de vier F126-fregatten aan Damen Naval als hoofdaannemer, samen met onderaannemers Blohm+Voss en Thales. Voor de vier schepen betaalde Duitsland zo'n 1,3 miljard euro per stuk. Het is het grootste scheepsbouwproject in de geschiedenis van de Duitse marine en het contract omvatte een optie voor nog twee fregatten.Deadline in juni 2024
Deze optie wil de Bundeswehr nu lichten. Daar is echter wel haast bij geboden, want in juni 2024 verloopt de termijn voor de twee extra fregatten. Volgens Hartpunkt.de is het Duitse ministerie van Defensie dan ook druk bezig om voor de zomervakantie met een voorstel te komen dat aan het parlement moet worden voorgelegd.

De Duitse journalist Matthias Gebauer van Der Spiegel deelde gisteren op X "een boodschappenlijstje" van de minister van Defensie Boris Pistorius, waar ook de F126 op staat.

Over het bestellen van de extra fregatten is de afgelopen jaren onduidelijkheid geweest. Zo kwam in oktober 2022 het bericht naar buiten dat er van de fregatten nummers vijf en zes werd afgezien. De hoge inflatie zorgde voor een correctie van de Duitse begroting en de fregatten zouden hier slachtoffer van zijn geworden.

In maart van 2023 lekte er echter een document uit van de Bundeswehr waarin de extra fregatten toch opgenomen blijken in de toekomstplannen. Het nieuws dat de bestelling waarschijnlijk toch geplaatst wordt, komt dus niet volledig uit de lucht vallen.Damen bouwt in Duitsland
Damen is ook voor de extra fregatten hoofdaannemer, maar de bouw van de schepen verloopt volledig in Duitsland. Het eerste staal is op 5 december 2023 gesneden op de Peene Scheepswerf in Wolgast, aan de Oostzee nabij de Poolse grens. Hier zal ook het staal van de andere fregatten gesneden worden.

De vervaardiging van het schip en het aan elkaar lassen van de verschillende delen gebeurt vervolgens op de Duitse marinewerf in Kiel. Daarna worden de schepen naar Hamburg gesleept. Hier worden alle systemen, waaronder het Tacticos wapensysteem door Thales, ge´nstalleerd, zodat het schip daarna opgeleverd kan worden.

Volgens de planning moet het eerste schip in 2028 opgeleverd worden. De laatste in de serie wordt in 2031 verwacht en zal vermoedelijk volgens hetzelfde proces vervaardigd worden.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Bouw F126 begonnen

Damen klaar voor start bouw

F126