Marineschepen.nl
 
   
 

Eerste staal Type 31-fregat Britse marine gesneden


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 27-09-2021 | Laatst aangepast: 27-09-2021


Afgelopen donderdag is het eerste staal gesneden voor het eerste Type 31-fregat van de Britse marine. Tijdens een ceremonie op de werf van Babcock Marine in het Schotse Rosyth werd een begin gemaakt met de nieuwe scheepsklassse, die zal bestaan uit vijf Type 31-fregatten. HMS Venturer is de eerste in deze klasse. De kosten van de fregatten zijn naar verwachting ongeveer 290 miljoen euro per stuk.

Type 31
Illustratie van de Type 31. De schepen voor de Britse marine zijn lichtbewapend met Sea Ceptor-raketten tegen luchtdoelen, een 57mm kanon en twee 40mm kanons. Torpedo's en antischipkruisvluchtwapens ontbreken. Wel is er ruimte voor drones (varende en vliegende). (Beeld: Britse ministerie van Defensie)

Type 31-fregatten zijn betaalbare schepen die geschikt zijn voor algemene taken. Ze zijn niet gemaakt om bijvoorbeeld een vliegkampschip te beschermen tegen onderzeeboten, maar zullen wel worden ingezet voor het bestrijden van criminaliteit op zee, het vergaren van informatie en het bieden van humanitaire hulp.De fregatten dienen als vervanging voor de huidige Type 23-fregatten van de Royal Navy. De opvolging van deze fregatten bestaat uit twee verschillende klassen. De Type 26-fregatten zijn gespecialiseerd en worden vooral ingezet voor onderzeebootbestrijding. De Type 31-fregatten zijn 'general purpose frigates' en bovendien een stuk goedkoper.

Er zijn momenteel dus twee verschillende klassen fregatten in aanbouw. De bouw van de Type 26-fregatten was in 2017 van start gegaan. Een aantal schepen van dit type is al verkocht aan de Australische en de Canadese marine. Juist het Type 31-programma is gedeeltelijk bedoeld voor export. De Britse marine zal vijf fregatten zelf in dienst nemen en daarnaast schepen exporteren. Er is reeds een deal gesloten met IndonesiŽ over de bouw van twee Type 31-fregatten en de Schotse werf is ook in de race voor een Poolse aanbesteding.De bouw van de fregatten heeft een licht Nederlands tintje. Thales heeft een aandeel in de levering van systemen voor de schepen. Zo zijn de NS-110 radar, het Tacticos CMS (software voor in de commandocentrale) en de Mirador Mk2 EOS (een elektro-optisch systeem voor detectie van doelen) afkomstig van Thales in Hengelo. De Vigile-D ESM is ontwikkeld door Thales UK.

Het snijden van het eerste staal voor HMS Venturer gebeurde in het bijzijn van Minister van Defensie Ben Wallace en Second Sea Lord Nick Hine. Wallace noemde donderdag een groot moment voor het Type 31-programma, defensie en de scheepbouw van Schotland. Hine vertelde dat de schepen over de hele wereld zullen opereren en de Britse wens om een globale maritieme macht te zijn vertegenwoordigen.

De verwachting is dat het eerste van de vijf schepen in 2023 in het water ligt. In 2028 moet de gehele vloot opgeleverd zijn. Daarna is het plan dat alle Type 31-fregatten in 2030 in dienst zijn genomencomments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Type 31

Tacticos grote stap voor Britten

Nieuw fregat krijgt Nederlandse radars

Voorstel met Thales radars getipt als winnaar