Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Evertsen urenlang lastiggevallen door Russische gevechtsvliegtuigen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-06-2021 | Laatst aangepast: 29-06-2021


Het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen is in de Zwarte Zee urenlang lastiggevallen door Russische vliegtuigen. Het fregat voer volgens Defensie in internationale wateren, ten zuidoosten van de Krim.

SU-30M
Een Russisch Su-30SM gevechtsvliegtuig scheert langs de Evertsen. Onder het toestel hangen wapens. (Foto: Defensie)

Afgelopen woensdag was de Britse torpedobootjager HMS Defender (Type 45) langs de Krim gevaren. Die passage ging niet onopgemerkt voorbij omdat Rusland zei waarschuwingsschoten te hebben gelost. De Evertsen was op dat moment volgens Defensie op weg naar RoemeniŽ voor een havenbezoek.Een dag later, zo nu blijkt uit een verklaring van Defensie, werd de Evertsen zelf op de korrel genomen. Het fregat werd donderdag tussen ongeveer 15.30 uur en 20.30 uur lokale tijd herhaaldelijk lastiggevallen. "Ze vlogen gevaarlijk laag en dichtbij over en voerden schijnaanvallen uit. De gevechtstoestellen waren bewapend met bommen en zogenoemde air to surface-raketten, bedoeld om vanuit de lucht op een doelwit af te vuren. Na de urenlange intimidatiepraktijken, vonden er ook verstoringen plaats van elektronische apparatuur van de Evertsen," meldt Defensie.

"De Russische acties druisten in tegen het recht op het vrije gebruik van de zee. Daarnaast gaan ze in tegen onderling gemaakte afspraken, zoals vastgelegd in het INCSEA-verdrag. De overeenkomst moet onveilige situaties op zee voorkomen."Commandant van Zr.Ms. Evertsen KLTZ George Pastoor vindt de acties onverantwoord en onveilig: "Zr.Ms. Evertsen voer op open zee in internationale wateren. Er was geen enkele aanleiding tot deze agressieve acties. Desondanks bleven de schijnaanvallen nog enkele uren doorgaan. Het was onverantwoord en onveilig gedrag op zee."

Ook minister van Defensie Ank Bijleveld reageert geprikkeld: "Zr.Ms. Evertsen heeft het volste recht om daar te varen. Er is geen enkele rechtvaardiging voor dit soort agressieve acties, die bovendien de kans op ongevallen onnodig vergroot. Nederland zal Rusland hierop aanspreken."Beluister de eerste podcast van Marineschepen.nl in een nieuwe reeksRusland had eerder aangegeven de twee schepen in de Zwarte Zee te volgen en een dergelijke actie was de Evertsen enkele jaren terug ook overkomen in de Oostzee. Nu gaat het echter om een veel langere intimidatie, die bovendien gepaard ging met jamming. Er zijn geen andere incidenten bekend waarbij Russische eenheden apparatuur van Nederlandse marineschepen hebben gestoord.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Evertsen was bezig met patrouille toen Russen kwamen

Defender voer langs Krim, Rusland boos