Marineschepen.nl
 
   
 

Koopvaardijschip in Zwarte Zee bij RoemeniŽ beschadigd, mogelijk door zeemijn


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 20-09-2023 | Laatst aangepast: 20-09-2023


Het vrachtschip Seama is vanochtend in de Zwarte Zee beschadigd geraakt. Mogelijk gebeurde dat door een zeemijn, dat melden diverse Roemeense media. De bemanning van het schip moest worden geŽvacueerd. Het incident gebeurde bij de Roemeense havenstad Sulina. Deze haven ligt ook op de route van de werf van Damen Galati naar de Zwarte Zee.

YaM
Een YaM-mijn van Sovjetmakelij, die in augustus 2022 onschadelijk werd gemaakt door de Roemeense marine. (Foto: Roemeense Defensie)

De bemanning van de Seama, varend onder de vlag van Togo, werd vanochtend rond 06:50 uur lokale tijd (05:50 uur Nederlandse tijd) opgeschrikt door een explosie. Volgens de Roemeense tak van Radio Free Europe/Radio Liberty zou het schip in de buurt van de machinekamer zijn getroffen. Omdat gevreesd werd dat het schip zou zinken, is de bemanning van boord gehaald door reddingsorganisaties ter plaatse.Wat precies de oorzaak van de explosie is geweest, is nog niet vastgesteld. Er wordt rekening gehouden met een zeemijn. Dat kan een OekraÔense of Russische zeemijn zijn die onlangs is gelegd en is afgedreven.Een maand geleden ontplofte een mijn op een Roemeens strand. De marine werd toen ingezet om na te gaan of er meer mijnen op zee dreven, maar vond destijds niets.

De Seama was onderweg van Turkije naar OekraÔne. Mogelijk lag het schip ten anker toen de explosie plaatshad.Het incident onderstreept de turbulente periode in de Zwarte Zee. Voor de Nederlandse marine is dat extra relevant omdat begin 2024 het bevoorradingsschip Den Helder vanuit RoemeniŽ gaat proefvaren. Volgens de oorspronkelijke plannen moet dat gebeuren in de Zwarte Zee. Toen de Karel Doorman in 2013 de scheepswerf van Damen in Galati verliet, voer het via de Donau en de haven van Sulina naar zee.

Marineschepen.nl heeft aan Defensie vragen gesteld over eventuele wijziging van plannen omtrent de proefvaart.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen