Het Franse FREMM-fregat dat afgelopen zaterdag nog twee drones neerhaalde in de Rode Zee, moest gisteravond weer in actie komen. FS Languedoc patrouilleerde in dezelfde wateren toen de Noorse olietanker Strinda werd aangevallen vanuit Jemen. Het fregat haalde daarbij een drone neer en ging tussen de aanvallers en de tanker varen, dat meldt het Franse ministerie van Defensie. De tanker was toen al geraakt door een kruisvluchtwapen.
FS Languedoc, van de Aquitaineklasse, op archiefbeeld. (Foto: Franse marine)
Bij de aanval door Houthi-rebellen werd de tanker Strinda geraakt door wat het Amerikaanse Central Command inschat als een anti-schipkruisvluchtwapen. Na de impact brak brand uit aan boord en zond de bemanning een noodsignaal uit. De Amerikaanse torpedobootjager van de Arleigh Burkeklasse USS Mason zette vervolgens koers naar de Strinda.
Het Franse fregat Languedoc was echter al snel ter plaatse, zo blijkt uit een statement van de Franse Defensie. Parijs spreekt van een "complexe luchtaanval" op de tanker. Tijdens die aanval onderschepte de Languedoc een drone die richting de tanker vloog. Het fregat "plaatste zich vervolgens zodanig dat het het getroffen schip kon beschermen en verhinderde de poging om het schip te kapen", laat het Franse ministerie weten.
De brand aan boord van de Strinda is geblust en er zijn geen gewonden gemeld. Het schip, met een Indiase bemanning, zou volgens de Houthi's onderweg zijn naar Israël. Zaterdag hadden de rebellen al gewaarschuwd dat zij alle schepen onderweg naar Israël zouden aanvallen.
Aster
Uit het Franse statement blijkt niet of het Franse fregat in de buurt was toen het kruisvluchtwapen op de tanker af vloog en of er een poging is ondernomen om ook dat wapen te onderscheppen. Ook is niet duidelijk met welk wapen de drone is neergehaald. Vandaag berichtte Naval News dat bij de aanval van zaterdag de Languedoc twee Aster 15-raketten inzette om de twee drones te vernietigen.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.