Marineschepen.nl
 
   
 

Voor het eerst: Frans fregat haalt drones neer in Rode Zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-12-2023 | Laatst aangepast: 10-12-2023


Gisteren heeft het Franse fregat FS Languedoc (FREMM) twee drones neergehaald. Dat maakte de Franse Defensie bekend. De drones werden gelanceerd vanaf de Jemenitische kust. De Languedoc vaart sinds augustus in het Midden-Oosten onder de vlag van Operatie Agenor (onderdeel van EMASoH).

Languedoc
FREMM-fregat FS Languedoc op archiefbeeld. (Foto: Franse marine)

Update: Bij een nieuwe aanval heeft het Franse schip weer een drone neergehaald en voer het tussen een olietanker en aanvallers in om een kaping te voorkomen.

Gisteravond voer de Languedoc op zo'n 110 km uit de Jemenitische kust, ter hoogte van Al Hudaydah, toen rond 21:30 uur een drone die in de richting het schip vloog, werd gedetecteerd. De inkomende drone werd vervolgens uitgeschakeld. Ook rond 23:30 uur haalde de Languedoc een drone neer die op het schip af kwam.Parijs heeft niets gemeld over wie de drones lanceerde, maar tot op heden waren het Houthi-rebellen die vanuit Jemen hun wapens lanceerden.

Het is niet bekend hoe de Languedoc de drones neerhaalde. De FREMM-fregatten hebben een 76mm kanon van (nu) Leonardo, 20mm Narwal machinegeweren en Aster 15-raketten. De Aster 15 is niet eerder ingezet bij een daadwerkelijke lancering, anders dan voor oefeningen.

FS Languedoc is momenteel het enige fregat dat deel uit maakt van Agenor. Het commando over de operatie ligt sinds donderdag in handen van BelgiŽ. Nederland levert de plaatsvervangend commandant.EMASoH
EMASoH (European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz) is een maritieme missie die in 2020 van start ging vanwege oplopende spanningen in de Golfregio. Met EMASoH willen de negen deelnemende landen een beeld opbouwen van wat er in de regio gebeurt en de spanning verminderen. Ook wil men bijdragen aan een veilige doorvaart van civiele schepen door onder andere Straat van Hormuz. EMASoH bestaat uit een diplomatiek en militair deel. Zeven landen doen ook mee aan het militaire deel, Operatie Agenor genaamd.

Sinds afgelopen donderdag 7 december ligt het commando over EMASoH een half jaar in Belgische handen. De plaatsvervangend commandant is een Nederlandse marineofficier. Nederland deed eerder mee aan EMASoH, ook in de vorm van een schip: Zr.Ms. De Ruyter behoorde in 2020 tot een van de eerste EMASOH-schepen.
Oplopende spanningen in Rode Zee
Hoewel het voor de Franse marine de eerste luchtverdedigingsinzet was in lange tijd en de eerste keer dat een drone werd neergehaald, was het zeker niet de eerste afgeslagen aanval in de Rode Zee. De spanningen in die regio zojn de afgelopen tijd alsmaar toegenomen.

Amerikaanse torpedobootjagers hebben inmiddels meerdere kruisvluchtwapens en drones uit de lucht geschoten sinds de oorlog tussen Hamas en IsraŽl begon op 7 oktober 2023. Een deel van de aanvallen die de Amerikanen wisten te beŽindigen, was gericht op IsraŽl. Houthi-rebellen lanceerden echter ook aanvallen op schepen in de Rode Zee. Daarbij ging het ook om drones die richting marineschepen vlogen.'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991De drones die de Amerikanen op zich af 'zagen' komen waren van het type Samad-3 (ook: KAS-04), van oorspronkelijk Iraanse makelij. Deze drones vliegen vrij langzaam en vormen geen grote dreiging voor moderne marineschepen, maar koopvaardijschepen kunnen er niets tegen ondernemen. De Franse Defensie heeft zich niet uitgelaten over de drones die gisteren op de Languedoc waren afgestuurd.

De Houthi-rebellen hadden gisteren, voor de aanval, aangekondigd alle schepen die op weg zijn naar IsraŽl aan te vallen.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Amerikanen schieten drones uit de lucht

Amerikaanse destroyer haalt weer drones neer

USS Carney schoot raketten neer

Marineschip in brand na aanval Houthi's

Saudisch fregat aangevallen door rebellen

Amerikaanse tegenaanval op Houthi's

Destroyer VS aangevallen door Houthi's

Houthi's lanceren raketten op marineschip VS

Marineschip VAE uitgebrand na raketaanval Houthi's