Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse torpedobootjager haalt drones neer bij aanvallen op koopvaardijschepen


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 04-12-2023 | Laatst aangepast: 07-12-2023


Drie koopvaardijschepen zijn gisteren in de Rode Zee aangevallen door Houthi-rebellen vanuit Jemen, de Amerikaanse destroyer USS Carney haalde drie drones neer die op het schip af kwamen. Bij de aanvallen werd gebruik gemaakt van zeker ťťn ballistische raket en meerdere drones. Het is de tweede keer dat ballistische raketten zijn ingezet tegen schepen. Bij de aanvallen vielen geen slachtoffers en is er ook geen grote schade aan de schepen.

USS Carney
USS Carney, een torpedobootjager van de Arleigh Burkeklasse. (Foto: Amerikaanse marine)

Jemenitische Houthi-rebellen opereren al langer met steun van Iran en vallen schepen aan in de Rode Zee die connecties hebben met IsraŽl. De Houthi's hebben aangegeven dit te blijven doen totdat IsraŽl stopt met de aanvallen in de Gazastrook, uit solidariteit voor hun 'broeders in Palestina'.De aanvallen begonnen zondag rond 09:15 uur lokale tijd en de laatste aanval begon rond 15:30 uur. USS Carney (Arleigh Burkeklasse) was in het gebied en kwam de drie koopvaardijschepen te hulp nadat deze geraakt waren door drones van de Houthi's. De destroyer wist volgens het Pentagon drie drones uit de lucht te schieten.

Koopvaardijschepen onder vuur
Bij de aanvallen ging het om de bulkcarrier Unity Explorer die onder de vlag van de Bahama's vaart en twee schepen die onder Panamese vlag varen. Dit zijn de Number 9 en Sophie II. Alle drie de schepen hadden via eigenaarsconstructies directe of indirecte banden met IsraŽl. Op geen van de schepen vielen slachtoffers en ook is er geen sprake van onoverkomelijke materiŽle schade.

US Military Central Command noemde in een bericht de aanvallen een bedreiging van de internationale commerciŽle en maritieme veiligheid en stelde dat de levens van burgers uit landen van over de hele wereld op het spel is gezet. Ook geven de VS aan redenen te hebben om aan te nemen dat ook deze Houthi-aanvallen volledig mogelijk zijn gemaakt door Iran.Samad-3 drone vanuit Iran
Een mogelijke reden voor deze aanname is het gebruik van een Samad-3 drone, door Amerikanen ook wel een KAS-04 genoemd. Dit is de grootste en nieuwste variant in de serie Samad-drones.

De drone heeft een bereik van 1.500 kilometer en wordt daarom veelvuldig gebruikt om doelen over de grens aan te vallen. De Houthi's maken sinds 2018 gebruik van de Samad-3 van Iraanse makelij. Een extra brandstoftank is bovenop de drone gemonteerd en deze is in staat om explosieve ladingen te dragen.

Drie keer raak
Volgens US Central Command voer USS Carney gisterochtend in de Rode Zee toen het schip rond 09:15 uur een anti-ship ballistic missile detecteerde, die vervolgens in de buurt van de Unity Explorer in zee belandde.

Rond 12:00 uur zag de Carney een drone die op het eigen schip af kwam. Deze werd neergehald. Volgens US Central Command is niet zeker of de Carney ook het daadwerkelijke doelwit was.

Een half uur later meldde de Unity Explorer dat het was geraakt "door een raket". Terwijl de Carney de schade bekeek, detecteerde het een nieuwe inkomende drone en haalde die neer.

Omstreeks 15:30 uur stuurde Sophie II een noodsignaal dat het ook was geraakt "door een raket". De Carney reageerde en meldde dat er geen significante schade was. Onderweg voor ondersteuning zag de Carney opnieuw een drone (de derde van de dag) en haalde die neer.

Vorige week woensdag 29 november haalde USS Carney ook een drone neer die richting het schip vloog. Eerder, op 26 november, werden ballistische raketten afgevuurd richting een koopvaardijschip. Dat was de eerste keer in de geschiedenis dat een dergelijk wapen was ingezet.

Bij eerdere incidenten schoten Amerikaanse marineschepen op drones en kruisvluchtwapens die vanuit Jemen richting IsraŽl vlogen.

Amerikaanse reactie
Het statement van US Central Command wordt afgesloten met een waarschuwing: "De Verenigde Staten zullen alle passende reacties overwegen in volledige coŲrdinatie met hun internationale bondgenoten en partners."

In 2016, nadat diverse marineschepen waren aangevallen, lanceerden de Amerikanen Tomahawks op radarposten van Houthi-rebellen.

Khalij Fars
De Iraanse Khalij Fars, hier in 2015, is een van de anti-schip ballistische raketten in het arsenaal van de Houthi's. Andere zijn de Asef (afgeleid van de Fateh) en de ASBM-variant van de Tankeel (Zoheir/Raad 500). (Foto: Fars Media Corporation, Creative Commons Attribution 4.0 International License, no changes)

Lastige dreiging
Door: Jaime Karremann

De schade is ook bij deze aanvallen beperkt gebleven en Amerikaanse marineschepen hebben aanvallen kunnen afslaan. Toch is deze ontwikkeling zorgelijk.

De relatief goedkope drones vliegen langzaam, niet veel harder dan een paar honderd kilometer per uur, en zijn dus vooral geschikt tegen kwetsbare doelen zoals koopvaardijschepen. Marineschepen met moderne sensoren kunnen deze doelen er uit pikken (kleine, heel trage doelen zijn voor radars vaak lastiger dan doelen die snelheden halen die passen bij raketten). Ook met kanonsystemen zijn deze drones, uit te schakelen.

Voor de scheepvaart blijven deze simpele wapens echter wel een dreiging en lijkt bescherming door marineschepen de enige oplossing.

Een heel andere kwestie zijn de ballistische anti-scheepsraketten (ASBM), die vorige week dus voor het eerst in de historie zijn ingezet. In het verleden zetten Houthi-rebellen met succes anti-schipkruisvluchtwapens in. Nu is dus meerdere keren gekozen voor ballistische raketten. Met ballistische raketten werden in het verleden landdoelen aangevallen; dit wapen werd gelanceerd, vloog een stuk(je) door de ruimte en keerde met hoge snelheid terug naar de aarde. Daarmee konden grote afstanden worden afgelegd.

Iran heeft de Houthi's verschillende type ballistische raketten geleverd waarmee zij ook schepen kunnen aanvallen. Iran heeft die vooral ontwikkeld om Amerikaanse carriers tot zinken te brengen.

De verdediging tegen ballistische raketten is lastig als deze tijdens de vlucht worden bijgestuurd. De kans op grote schade is bij een treffer van een ballistische raket ook groot door de hoge snelheid. Er zijn echter nog nauwelijks marineschepen die een antwoord hebben op een aanval door ballistische anti-schipraketten.


Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Amerikaanse destroyer haalt weer drones neer

USS Carney schoot raketten neer

Marineschip in brand na aanval Houthi's

Saudisch fregat aangevallen door rebellen

Amerikaanse tegenaanval op Houthi's

Destroyer VS aangevallen door Houthi's

Houthi's lanceren raketten op marineschip VS

Marineschip VAE uitgebrand na raketaanval Houthi's