Marineschepen.nl
 
   
 

Oefening Frisian Flag met Frans vliegkampschip Charles de Gaulle geannuleerd vanwege corona


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-03-2020 | Laatst aangepast: 12-03-2020


De grote NAVO-oefening Frisian Flag 2020 die later deze maand vanuit Leeuwarden zou worden gehouden, is geannuleerd. Dat meldde Defensie vanmiddag aan Marineschepen.nl. De luchtmachtoefening zou op maritiem vlak bijzonder worden in verband met deelname van het Franse vliegkampschip FS Charles de Gaulle.

CdG
FS Charles de Gaulle op archiefbeeld. (Foto: Franse marine)

Het zou de eerste keer worden dat een Frans vliegkampschip zou deelnemen aan Frisian Flag. Behalve de Charles de Gaulle zouden meerdere marineschepen aan het programma meedoen, waaronder het Belgische fregat BNS Leopold I dat zich onlangs aansloot bij de carrier strike group, het Franse fregat FS Normandie dat enkele weken terug in Amsterdam was en het LCF Zr.Ms. Evertsen.



De Franse carrier voer afgelopen weekend voor het eerst in tien jaar door de Straat van Gibraltar, op weg naar de Noordzee voor operatie Foch. Morgen wordt het schip met de escorteschepen in Brest (Bretagne) verwacht. De bedoeling was dat de Charles de Gaulle na een korte tussenstop door zou varen, maar het is nu onduidelijk wat de plannen zijn.

Een marinewoordvoerder vertelde Marineschepen.nl dat nog niet besloten is wat het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen in plaats Frisian Flag zal gaan doen.



Cold Response stopgezet
Het coronavirus zit niet alleen Frisian Flag 2020 dwars, gisteren deze week werd de grote amfibische oefening Cold Response vroegtijdig afgebroken. De Noorse leiding wilde voorkomen dat het virus zich verder zou verspreiden, voor de oefening waren vele militairen actief door een groot deel van Noorwegen.

Zr.Ms. Johan de Witt deed ook mee aan die oefening. Volgens een woordvoerder van de marine wordt de oefening geleidelijk aan afgebouwd. Morgenochtend zijn ook de laatste scenario's voor de Johan de Witt afgerond en zal het schip vertrekken.



De marine volgt de adviezen van het Rijk en het RIVM. En er zijn, volgens de woordvoerder, geen drastische maatregelen genomen. Hij sluit echter niet uit dat het virus geen gevolgen zal hebben op de oefeningen die nog op het programma staan.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Frans vliegdekschip naar Frisian Flag

BNS Leopold I naar Franse carrier