Marineschepen.nl
 
   
 

Testlancering Tomahawk door Nederlands fregat uitgesteld tot 2025


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 26-08-2024 | Laatst aangepast: 26-08-2024


De eerste lancering van een Tomahawk kruisvluchtwapen vanaf een Nederlands marineschip is uitgesteld. Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Ruyter zou dit najaar als eerste een testlancering uitvoeren in de Stille Oceaan, maar deze is uitgesteld. Er wordt nu gekeken naar een moment in de eerste helft van 2025, zo laat een marinewoordvoerder weten aan Marineschepen.nl.

TLAM
Tomahawk van Raytheon is een subsoon kruisvluchtwapen (gaat dus niet sneller dan het geluid), maar vliegt erg laag en heeft een groot bereik. (Foto: US Navy)

Het plan was dat Zr.Ms. De Ruyter dit najaar voor de kust van San Diego een Tomahawk zou lanceren als belangrijk onderdeel voor de integratie van het wapen op de fregatten. Ook zou een ontmoeting met de Tromp in het Caribisch gebied op het programma staan en vervolgens een passage door het Panamakanaal.



Uitgesteld
De plannen voor Zr.Ms. De Ruyter zijn echter gewijzigd. Dat zou volgens onbevestigde berichten te maken hebben met de beschikbaarheid van de faciliteiten van de Amerikaanse marine.

Marineschepen.nl deed vorige week navraag bij het Commando Zeestrijdkrachten en kreeg bevestiging dat de plannen inderdaad gewijzigd zijn. Volgens een marinewoordvoerder gaat de lancering dit najaar inderdaad niet door. Voor de lancering is de marine is afhankelijk van de faciliteiten in de Verenigde Staten en momenteel wordt er met de Amerikanen gekeken naar een alternatief moment in het voorjaar van 2025.

In plaats van de reis richting de Pacific, heeft het fregat zich -naast Zr.Ms. Van Amstel- gevoegd bij NAVO-vlootverband SNMG1. Het schip wordt binnen twee maanden terug in Den Helder verwacht.



Tomahawks
In 2023 werd na jaren van discussie duidelijk dat Nederland Tomahawk kruisvluchtwapens ging bestellen bij de Verenigde Staten. Deze kruisvluchtwapens moeten worden geplaatst op de fregatten en onderzeeboten van de marine.

De Tomahawks voor de LCF'en gaan in 2026 in productie en in 2027 moet het eerste LCF voorzien worden van zo'n wapen. Hoewel de Mk41-lanceerinrichting geschikt is voor de Tomahawk is de integratie van het systeem volgens Defensie een "complex proces".

Het is nog niet duidelijk of het uitstellen van de proeflancering zorgt voor vertraging in het programma. Er zijn overigens meer uitdagingen, de productie van Tomahawks loopt achter en de vraag is sterk gestegen.

Testlanceringen zijn voor de Nederlandse marine belangrijk omdat er vermoedelijk verschillende aanpassingen nodig zijn om de wapens goed te integreren op de Nederlandse schepen. Vooral voor de onderzeeboten wordt verwacht dat dit een flinke klus zal zijn. Zeker omdat Nederland de Tomahawks uit de torpedobuizen wil lanceren. Die optie is tegenwoordig niet gebruikelijk en blijft een uitzondering omdat onlangs Australië heeft afgezien van de bestelling van Tomahawks uit torpedobuizen.

De Tomahawk kruisvluchtwapens zullen een grote verandering betekenen voor de Nederlandse marine. Vooral het bereik van de wapens is indrukwekkend met maar liefst 1600 kilometer.

Nederland wil uiteindelijk de nieuwste Tomahawk: Block V.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

De Ruyter naar Pacific voor eerste Tomahawk-lancering

In 2027 eerste LCF met Tomahawk

Marine krijgt Tomahawk

Kruisvluchtwapens voor marine