Marineschepen.nl
 
   
 

Brits-Amerikaanse aanval op doelen in Jemen - liveblog


Door: Jaime Karremann


Na 27 aanvallen door Houthi-rebellen en meerdere waarschuwingen vanuit de VS, Groot-Brittannië en andere landen waaronder Nederland, zijn afgelopen nacht aanvallen uitgevoerd op de rebellen in Jemen.


Beeld van vannacht: een Tomahawk missile wordt gelanceerd door een torpedobootjager. (Foto: US Navy)

In dit liveblog updates over de ontwikkelingen in deze wateren.13:00 uur | vrijdag 12 januari 2024
Einde liveblog
Dit liveblog wordt vooralsnog gesloten. De berichtgeving gaat verder via reguliere artikelen.


11:45 uur | vrijdag 12 januari 2024
Eén aangevallen locatie herkend
Op X heeft OSINT-medewerker Jack Taylor van Sky News de locatie gedeeld van een van de doelen waar de Brite Typhoons hun Paveway IV-bommen op hebben gegooid. Aan de hand van de beelden gemaakt van de aanval door de Typhoons, is in Google Maps het gebied herkend.

Het gaat om een van de locaties in het noorden. Het Britse ministerie van Defensie schreef over de noordelijke locatie dat hier drones vandaan werden gelanceerd.

Klik hier voor de locatie in Google Maps.
11:34 uur | vrijdag 12 januari 2024
Houthi's: 5 doden
Volgens een woordvoerder van de Houthi-rebellen zijn bij de aanvallen vijf personen omgekomen. Zes zouden gewond zijn geraakt.

Toch, benadrukken de rebellen, zullen de aanvallen niet onbestraft blijven. Eerder hadden de Houthi's al gewaarschuwd dat zij na aanvallen op hun hard zouden terugslaan.


07:30 uur | vrijdag 12 januari 2024
VS: 60 doelen aangevallen
De Britse en Amerikaanse strijdkrachten hebben samen meer dan 100 wapens afgevuurd op 60 doelen in Jemen. Dat schrijft US Air Forces Central in een verklaring. Deze 60 doelen bevonden zich op "16 door Iran gesteunde locaties van Houthi-militanten, inclusief "command- and control-centra, munitiedepots, lanceersystemen, productiefaciliteiten en radarsystemen."

Uit deze cijfers blijkt dat het leeuwendeel van de aanval, zoals verwacht, voor rekening kwam van de Amerikaanse marineschepen, marinevliegtuigen en onderzeeboot ter plaatse. De Britten bestookten immers met hun vliegtuigen twee locaties.

Nederland heeft overigens ook bijgedragen, met één stafofficier. Dat liet demissionair minister van Buitenlandse Zaken weten in een Kamerbrief.


06:15 uur | vrijdag 12 januari 2024
Britten: bommen op twee doelen
De Britse luchtmachtvliegtuigen gebruikten, blijkt uit de Britse verklaring, Raytheon Paveway IV-bommen. Dit zijn bommen die, op basis van satellietnavigatie of laser, naar hun doel glijden. Zij hebben een bereik van meer dan 30 km.

De twee doelen betroffen een locatie in het noordwesten van Jemen nabij het plaatsje Bani waar drones werden gelanceerd. Meerdere gebouwen zouden zijn aangevallen. Ook richtten de Britten hun bommen op meerdere doelen op het vliegveld van Abbs, waar kruisvluchtwapens en drones waren gelanceerd op schepen.


Tyohoon
Een Britse Eurofighter Typhoon stijgt op vanaf de vliegbasis in Cyprus, afgelopen nacht. (Foto: Britse luchtmacht)

06:05 uur | vrijdag 12 januari 2024
Vliegtuigen
De aanval vanuit de lucht werd uitgevoerd door F/A-18 Super Hornets van de Amerikaanse carrier USS Dwight D. Eisenhower (Nimitzklasse) en -zo maakte het Britse ministerie van Defensie bekend- vier Eurofighter Typhoon gevechtsvliegtuigen. Deze Typhoons werden bijgetankt door een Airbus A330 MRT (multi-role tanker).

De vliegtuigen vlogen vanaf de Britse luchtmachtbasis in Cyprus, RAF Akrotiri, hemelsbreed zo'n 2.200 km ten noordwesten van Jemen.


05:55 uur | vrijdag 12 januari 2024
Statements
Enkele uren na de aanval brachten de VS en Groot-Brittannië hun statements uit. In de Amerikaanse verklaring werd overigens ook de steun van Australië, Bahrein, Canada én Nederland genoemd. Ook demissionair minister-president Mark Rutte kwam met een korte verklaring via X.

De Amerikaanse minister van Defensie schreef, vanuit het ziekenhuis waar hij de aanvallen volgde: "Deze actie is bedoeld om het vermogen van de Houthi's om zeelieden in gevaar te brengen en de wereldhandel in een van 's werelds meest kritieke waterwegen in gevaar te brengen, te ontwrichten en aan te tasten."

Rutte: het doel is "van deze precisieaanvallen het uitschakelen van onder meer lanceerplatforms en raketinstallaties waarmee Houthi-rebellen gewapende aanvallen in de Rode Zee en de westelijke Golf van Aden uitvoeren tegen de koopvaardij en marineschepen", zoals Rutte dat in zijn verklaring schreef. Die verklaring op X werd afgesloten met: "Nederland als van oudsher zeevarend land hecht enorm aan het recht op vrije doorvaart en steunt deze gerichte operatie."


01:45 uur | vrijdag 12 januari 2024
Brits aandeel
Tot op heden is de naam van één ingezet wapen bekend gemaakt: Tomahawk. Dit kruisvluchtwapen kan gelanceerd worden door Amerikaanse kruisers, torpedobootjagers en onderzeeboten. De Britse marine heeft minder opties.

HMS Diamond, de Type 45 torpedobootjager, heeft namelijk geen Tomahawks. Deze torpedobootjagers hebben geen Mk41 lanceerinrichting waarmee zij Tomahawk kunnen lanceren. Ook hebben zij in hun Brits-Franse lanceerinrichting niet het Franse kruisvluchtwapen Missile de Croisière Naval (MdCN). De Franse marine heeft dat wapen wel, maar Frankrijk doet niet mee aan deze aanval.

Een Tomahawk-aanval zou kunnen zijn gekomen van een Astuteklasse onderzeeboot, onderzeeboten van die klasse hebben wel Tomahawk-kruisvluchtwapens. Overigens is het aantal Tomahawks dat mee kan beperkt en is er geen aanwijzing dat er ook een Britse onderzeeboot in de buurt is. De inzet van Typhoon-gevechtsvliegtuigen is waarschijnlijker.


01:35 uur | vrijdag 12 januari 2024
Niet de eerste keer
Ook in 2016 vuurde de Amerikaanse marine Tomahawks op kustdoelen. Ook toen volgden die aanvallen nadat de Houthi-rebellen schepen hadden aangevallen. Die aanvallen waren toen succesvoller; zeker twee marineschepen werden geraakt door kruisvluchtwapens. Amerika sloeg snel terug en lanceerde ook 's nachts raketten op mobiele radarposten van de rebellen die langs de kust stonden. Daarna was de kust weer veilig en konden schepen weer door de Rode Zee varen.

Of het nu direct een oplossing is, is nog de vraag. De Houthi-woordvoerder zei dat de rebellen met een antwoord zou komen, dat bovendien verder zou reiken dan alleen het aanvallen van schepen.


01:30 uur | vrijdag 12 januari 2024
Meer dan tiental doelen geraakt
Doelen in meerdere plaatsen zouden zijn getroffen. Het zou dan zijn gegaan om radars, lanceerinrichtingen en opslagplaatsen van drones, ballistische raketten en kruisvluchtwapens. Volgens CNN gaat het om "meer dan een dozijn" Houthi-doelen. Zij zijn onder vuur genomen vanuit de lucht en zee. Ook een onderzeeboot zou volgens een official hebben bijgedragen.


01:10 uur | vrijdag 12 januari 2024
Aanval op Houthi-rebellen
Nadat in de loop van de avond al het vermoeden rees dat een aanval vanuit zee en de lucht op de Houthi-rebellen op korte termijn zou plaatsvinden, werden explosies gemeld vanuit steden in Jemen. Ook laten bronnen aan diverse Amerikaanse media weten dat een aanval is ingezet. CNN spreekt van aanvallen door gevechtsvliegtuigen en over de inzet van Tomahawk-kruisvluchtwapens. Deze wapens kunnen worden gelanceerd door kruisers, torpedobootjagers en onderzeeboten. Voor zover bekend is er één kruiser in de regio en enkele torpedobootjagers. Mogelijk is ook USS Florida (Ohioklasse) nog in het gebied, deze nucleaire onderzeeboot heeft verreweg de meeste ruimte voor Tomahawks.

Gevechtsvliegtuigen die hun wapens hebben gebruikt, kunnen afkomstig zijn van de Amerikaanse carrier USS Dwight D. Eisenhower, maar ook vanaf land. De Britse Typhoons vliegen van bases op land.

Er is nog geen formele verklaring over de aanvallen.
Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Laatste waarschuwing